Jag vill inte gå i varuhuset en onsdag i början av november och höra Last christmas

Julgran
Foto: Alexandre Duret-Lutz

KRÖNIKA: Vad är det med butiker runt om i landet och spela julmusik i november och varför har det blivit en grej. För sist jag kollade så startade julen någon gång i december och inte efter halloween. 

Jag är inte traditionell av mig – påsk, valborg och midsommar kvittar. Dessa högtider känns för mig mer som en röd dag där det är rättfärdigat att dricka. Inget speciellt med det, men ack så underbart. Dock när det kommer till julen då blir det personligt. Julen för mig är som magi och uppbyggnaden till den stora dagen är så speciell, med adventskalender, adventsljusstaken som ska tändas varje söndag fram till den 24:e och Lucia som däremellan bringar ljus och musik till även de mörkaste av stugor. 

Varför har då någon tjomme från ingenstans fått den idiotiska idéen att vi ska lyssna på julmusik i november en månad innan uppbyggnaden till julen ska starta. Julmusiken är till för att sätta stämning på julen, inte förakta den. Tänk dig själv när snön yr och vindarna viner utanför fönstret och du sätter på den perfekta jullåten, den sätter stämningen, bygger magin och får dig att drömma om julen. Det känslan vill jag få i december och jag vill inte hinna bli trött på den perfekta låten lagom till 1:a december. För jag kan inte tro att man blir lika varm i kroppen när december kommer och man redan hört ”Last Christmas” 24 gånger i november. 

Men det är nog inte bara någon tjomme som började spela julmusik redan i november. Det ligger ju självklart pengar bakom detta, att höra julmusik i november för tankarna till julen. Inte på ett magiskt plan utan mer eller mindre ett maniskt sätt. Den sätter oss för tidigt i en julfeeling som gör att vi handlar det vi inte behöver handla på minst en månad. 

Jag som tidigare arbetat inom handels har många gånger behövt möta mina kunder med skam i ögonen när jag ska hjälpa dem med vardagliga problem. Men i bakgrunden den 1 november hörs Mariah Carey “all I want for christmas is you” och alla avdelningar är prydda med julpynt. Ingen med vettet i behåll kan tycka det är normalt. 

Julmusiken är precis som det heter, musik som ska spelas under julen. Och julen är så vitt jag vet inte tidigare än december. Det är så långt jag kan sträcka mig. Snälla låt era spotifylistor med julmusik stå standby till 1:a december, därefter kan ni låta julens magi omfamna er.

Jag säger som Edward Blom så bra myntade det “nu går skam på torra land” när han såg julmust i butiker redan i Oktober. Likadant som Edward Blom kände i det läget känner jag när högtalarna täcker butikens all hörn och vrå med last christmas redan i november.

Adam Lindh

Adam Lindh

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss