Interaktiv dansföreställning fick barnen att röra på sig

De två dansarna mitt i en rörelse mot kameran.
Foto: Lars Kroon

KALMAR. På era platser” heter dansföreställningen som under torsdagseftermiddagen bjöd in barn och föräldrar till rörelse med fokus på samhörighet, grupptillhörighet, gemenskap och prestation. 45 svettiga minuter som fick barnen att häpna.

Inne på byteatern Kalmar Län sitter 14 barn och deras föräldrar runt en röd dansmatta. Rummet är mörkt men mattan är upplyst med hjälp av fyra studiolampor. En ganska mystisk bakgrundsmusik startas och därmed är showen igång. De två dansarna heter Isabell och Oliver. De delar upp gruppen i två lag. Jag hamnar i Isabelles lag. Runt deras hals hänger varsin visselpipa. När de blåser en gång ska samtliga ställa sig upp och härma deras rörelser. När de blåser två gånger ska man sätta sig ner igen och kolla vidare på föreställningen. Dansen är uttrycksfull och från andra sidan mattan hör jag flera av barnen säga “wow” och fnittra åt rörelserna. 

Med hjälp av dansen tar Oliver och Isabell oss åskådare igenom flera olika typer av sporter, både existerande och påhittade. Svetten droppar från deras ansikten och jag har aldrig sett en grupp med barn i åldersgruppen 5 till 8 sitta så fokuserade. Vid sidan av mattan står en pall som ska representera en prispall. På den ställer sig Isabell och sätter en krona på huvudet. Detta för att symbolisera vinsten efter sin prestation. Oliver kom tvåa men är lika glad för det. 

I och med hur dansen utvecklas ändras även musiken och färgen på ljuset från studiolamporna. När ljuset blir rött ökar musikens tempo. Isabell tar fram en vit låda innehållande jongleringsbollar som kommer vara en stor del av resterande föreställning.

När de blåser i visselpiporna är barnen snabba upp på fötterna. Oavsett om rörelserna är lättare för vissa och svårare för andra så kämpar barnen fullhjärtat för att härma. En del barn som i början av föreställningen varit tveksamma och blyga börjar lätta upp sig och deltar i dansen med de andra barnen.

De två dansarna på den röda mattan leker med vita bollar.
Stor del av föreställningen innehöll vita jongleringsbollar. Foto: Lars Kroon.

Föreställningen är ett gästspel från “Unga Spira” i Jönköping.

– Tanken är att barnen ska komma hit under höstlovet och få ta en del av professionell dans och få röra på sig tillsammans, säger Elisabeth Skoglund, producent på Kalmar Byteater som deltar under föreställningen.

Kalmar Byteater producerar inte dans men de har ett uppdrag att utveckla dansen i Kalmar län. Så de vill genom att ta in flera gästdansspel förse Kalmar med ett större utbud av dans. 

– Jag tror att det som uppskattas mest av både barn och föräldrar är just det att barnen får vara en del av föreställningen och inte bara sitta och titta på.

Mot slutet av föreställningen tar Oliver och Isabell de vita jongleringsbollarna och placerar de symboliskt runt den röda mattan. Det kliar i barnens fingrar som gärna vill sträcka sig fram och känna på dem. De blåser en gång i visselpipan och alla ställer sig på ett led bakom antingen Oliver eller Isabell. Tillsammans promenerar de runt i rummet och sedan ut genom dörren. Utanför applåderar alla och Isabell och Oliver tackar för sig. Ett av barnen springer tillbaka in och klämmer på en av bollarna innan dörrarna stängs och föreställningen är slut.

Cecilia Lind

Cecilia Lind

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss