Mustaschkampen fortsätter på den inslagna vägen

Marcin Amachaj och Malin Friberg
Malin Friberg trimmar till skägget på Marcin Amachaj. Foto: Jacob Nalerius.

KALMAR. För 18 år sedan grundades Mustaschkampen för att stötta forskningen mot prostatacancer i Sverige. Nu är vi återigen inne i november och folk har börjat odla ut sina mustascher på nytt. En yrkesgrupp som givetvis påverkas av detta är barberarna, som går in i en riktig högsäsong under hösten.

Varje år får 10 000 män i Sverige diagnosen prostatacancer. Detta gör sjukdomen till den vanligaste formen av cancer i landet och den är vanligast förekommande bland män över 50 år. Därför har Prostatacancerförbundet samlat in pengar under november månad sedan 2003 till förmån för forskning mot just prostatacancer.

– Det finns ju flera olika sätt att vara med och bidra. Alla är kanske inte med och sparar ut mustaschen, men då finns det olika kampanjer, som Mustaschmilen, där man kan vara med och donera pengar till forskningen, förklarar barberaren Malin Friberg.

Med åren har även allt fler barberare valt att engagera sig kring just Mustaschkampen, som ett sätt att vara med och samla in pengar till cancerforskningen. A Day to Movember och World record shavedown, är bara några av de evenemang som har startats av barberare under de senaste åren. Men än så länge är inte alla landets barberare lika engagerade i kampanjens alla delar.

– Vi brukar fråga alla som kommer in om de vill spara ut endast sin mustasch, men det har inte varit så många som har nappat på det ännu. Men det finns ju andra sätt man kan vara med och bidra på och jag tror att många väljer att donera pengar för att hjälpa till på det sättet i stället, säger Malin Friberg.

Malin Friberg tycker att Mustaschkampen är ett viktigt initiativ för att samla in pengar till förmån för cancerforskningen.
Raklödder är ett viktigt arbetsredskap för barberaren Malin Friberg
Den symboliska barberarlampan är ett givet inslag när man besöker salongen för att fixa till mustaschen.
Rakapparaterna står i fokus när man ska fixa till skägg och mustascher.
De små detaljerna spelar stor roll, menar Malin Friberg.
Glädje står i fokus när man besöker barberaren under Mustaschkampen.
Marcin Amachaj behöll skägget denna gången, men tycker att Mustaschkampen är ett bra initiativ för att samla in pengar.

Foto: Jacob Nalerius.

Jacob Nalerius

Jacob Nalerius

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss