Transpersoner uppmärksammas i Kalmar

Grafisk bild på ett kvinnligt och manligt ansikte som flyter samman. Foto: Pixabay
Grafisk bild på ett kvinnligt och ett manligt ansikte som flyter samman. Foto: Pixabay.

KALMAR. Den 12:e till 19:e november 2021 uppmärksammas Transgender Awareness Week och Transgender day of Remembrance för första gången i Kalmar Kommun. Veckan är till för att uppmärksamma transpersoners livsvillkor och situation i samhället.

Forskning från Folkhälsomyndigheterna visar på att unga transpersoner i högre grad är utsatta för kränkningar, trakasserier, våld och hot om våld. Detta på grund av särskilt utbredd diskriminering, stigmatisering och isolering mot transpersoner. Kalmar kommun menar att Kalmar ska vara en plats där alla människor ska kunna leva sina liv i enlighet med sin könsidentitet utan rädsla för att bli utsatt för våld, trakasserier eller kränkningar. Cecilia Wróbel, strateg för social hållbarhet på Kalmar Kommun, ser fram emot att för första gången kunna arrangera Transgender Awareness Week i Kalmar.

Detta är första året som vi belyser Transgender Awareness Week vilket vi är mycket stolta över, och vår ambition är att TAW ska bli ett återkommande arrangemang i Kalmar, men det finns ännu inget formellt beslut om detta, säger Cecilia Wróbel.

Under veckan kommer det anordnas olika evenemang för att öka kunskapen om transpersoners livsvillkor. Föreläsaren Sandra Dahlén och skådespelerskan Saga Becker kommer bland annat att besöka Kalmar under veckan och filmen Lolas väg mot havet kommer att visas under fredagen. Genom att öka kunskapen om transpersoners situation hoppas kommunen att göra Kalmar till en tryggare plats för alla. 

Transgender day of Remembrance kommer uppmärksammas i form av en ljusshow på Larmtorget i Kalmar under lördagen. Dagen är till för att hedra minnet av de transpersoner som förlorat sina liv till följd av transfobt våld över världen. Transflaggan kommer även hissas på Stortorget under lördagen.

Bild över den transsexuella pride flaggan. Foto: Pixabay

– Hur kommer ljusmanifestationen se ut på Larmtorget den 20:e November?

Det kommer att hållas tal och läsas upp namn på de transpersoner som under det gånga året har förlorat sina liv till följd av transfobt hat och våld runt om i världen. Vi kommer även att tända ljus för att hedra minnet av de personerna, säger Cecilia Wróbel.

Elin Sjögren

Elin Sjögren

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss