Utropen på tågstationer slopas

anslagstavla
Anslagstavla för tåg.

Tågstationer runt om i hela landet ska sluta med utropen från och med den 15 november. Resenärerna får hitta information på annat sätt eftersom att avgångarna har blivit fler, säger Trafikverket till Sveriges radio.

Den 15 november försvinner utropen på tågstationerna. Beslutet togs av Trafikverket och nu ska bara förändringar eller störningar i tågtrafiken ropas ut. Trafikverket har även gjort en resenärstudie som har visat att de flesta inte använder sig utav utrop utan andra källor. Utropen använda inte heller av funktionsnedsatta, enligt Trafikverket. Istället för att utropen får resenärerna kolla på anslagstavlor för att hitta information.

–  Trafikinformation vid trafikstörning behövs utvecklas och det arbetar vi med för att den ska bli tydlig och mer samstämmig, säger Tomas Gustafsson. 

Det här beslutet kommer att påverka många men framför allt synskadade. Utropen har varit en trygghet för många. Det blir även  osäkert för den personen som inte ser någonting  berättar Maria sjötång som är kontaktperson för synskadade riksförbund Kalmar.

–  Jag tycker att  beslutet är väldigt dåligt, säger hon . 

Det här beslutet kommer att påverka andra resenärer och  skapar en otrygg resa när man inte hör utrop. Kalmar centralstation ska även sluta med utropen och det här kommer att påverka synskadade i Kalmar på ett negativt sätt, berättar Maria Sjötång

– Tyvärr är vi för små för att myndigheten ska visa den hänsyn som behövs, säger Maria Sjötång.

Se teveredaktionens inslag om de slopade utropen här.

Anisa warsame

Anisa warsame

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss