Movember – mustaschens månad är här

November foundation logo

I november varje år pryder många överläppen med en mustasch för att stödja kampanjen Movember. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till forskning och uppmärksamma den vanligaste cancerformen prostata- och testikelcancer.

Varje år drabbas omkring 10000 män av prostata- och testikelcancer det gör sjukdomen enligt Cancerfonden till den vanligaste cancerformen i landet. Sjukdomen är vanligast bland män som fyllt 50 år. Forskningen om prostata- och testikelcancer har sedan 90-talet gjort stora framsteg, trots det dör cirka 2300 män årligen av cancerformen.

Vad är Movember?

Kampanjen Movember bildades 2003 av några män från Melbourne i Australien. Deras idé var till en början att det skulle vara kul att låta mustaschen växa. Året därpå var det ett större intresse bland folk att odla sin egen mustasch och de började samla in pengar till forskning kring prostata- och testikelcancer. Trenden tog sig för varje år och idag är det ett en global kampanj där både män och kvinnor deltar. Varje år samlas miljontals kronor in till forskning och den allmänna kunskapen om cancerformen blir större och större.

Det svenska intiativet- Mustaschkampen

Det svenska Prostatacancerförbundet har sedan flera år tillbaka bedrivit Mustaschkampen för att samla in pengar och uppmärksamma sjukdomen prostata- testikelcancer och även uppmärksamma mäns hälsa. De vill även att alla män som är över 50 år att göra ett PSA-prov som kan göra att man upptäcker sjukdomen i ett tidigt stadie.

Foto: Movember Foundation

Simon Brostedt

Simon Brostedt

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss