Så var ABBAs comeback – vi har recenserat det senaste albumet

Björn Ulvaeus framför en tavla på ABBA.
Foto: Frankie Fouganthin

I dag släpps Abbas senaste album ”Voyage”. Det är den svenska popgruppens första studioalbum på 40 år och för den nostalgiska musikälskaren har det blivit ett perfekt tillfälle att lyssna på sina gamla favoriter. Radixonline:s recensenter, Jacob Nalerius och Samuel Björn, har lyssnat och betygsatt Voyage inför den spännande återkomsten till den internationella musikscenen.

1. I Still Have Faith In You – 4/5

Albumet inleds med en kraftfull balad som för tankarna tillbaka till en svunnen tid, där ABBA var gruppen på allas läppar. Björn Ulvaeus och Benny Andersson har sannerligen gjort ett bra jobb med att skriva texten och i musikvideon får man se tillbaka på gruppmedlemmarnas tidigare karriärer och livserfarenheter. Stark inledning!

2. When You Danced With Me – 3/5

Efter en stark start kastar sig ABBA här ut för att göra en låt som man inte hör gruppen producera särskilt ofta. Melodin blandar irländsk folkmusik med en synt som blandar gammal och mer modern melodi. Känns som att gruppen har tagit sig lite vatten över huvudet när de komponerade ihop denna låt. Ett bra försök och en låt som växer med tiden, men den når inte hela vägen.

3. Little Things – 2/5

Här kommer det första bottennappet. ABBA gav sig här på en jullåt och den spontana reaktionen är att de bör hålla sig till grunderna, som de bemästrar. Lekte lite väl mycket med det stereotypiska ”julljudet” och det flög inte riktigt denna gången.

4. Don’t Shut Me Down – 4/5

Kommer här upp på hästen igen efter det föregående bottennappet. Lagom fartfylld låt, som börjar lugnt och sedan går in i klassiskt ABBA-stuk. En låt som väcker nostalgin, utan att den känns allt för omodern. Ett extra plus till musikvideon, som visar medlemmarnas utveckling sedan glansdagarna.

5. Just A Notion – 1/5

ABBAs bidrag till dansbandsveckan 2022. Blandar modern dansbandsmusik, med gammal ABBA-sång. Håller inte riktigt och kommer förhoppningsvis bli den låt som glöms bort med tiden. Sämst på albumet.

6. I Can Be That Women – 2/5

Fin låt om kärlek och visst hör man att det låter som en gammal ABBA-låt, men inte en av de som fastnat med tiden. Väcker inte tillräcklig med känslor för att vara en långsam och känslosam balad. Finns förbättringspotential.

7. Keep An Eye On Dan – 4.5/5

Blandar nytt och gammalt och har en bra melodi som fångar lyssnarens intresse. Fart och fläkt är ett välkommet inslag efter två svagare låtar. Refrängen byggs upp bra och man förväntar sig att taket ska lyfta, men det där sista kraftfulla kommer aldrig. Men låten växer med tiden och det är redaktionens favorit från albumet.

8. Bumblebee – 2/5

Abbas tillskott till klimatdebatten. En bra låt med ett fint budskap, men det blir lite väl styltigt under längre perioder och det känns lite väl mycket som ett tal inför riksdagen. Lågt tempo i låten och det känns som att åldern har tagit ut sin rätt under denna låt, som aldrig lyfter ordentligt.

9. No Doubt About It – 2/5

Här saknade man fart efter den föregående låten på albumet och kanske tänkte ABBA samma tanke och bjöd på denna låt, som skriker 80-tal. Men det är inget som kommer sätta sig i huvudet på dagens ungdomar som söker efter nya musikaliska förebilder. Bra försök, men this is not it.

10. Ode to freedom – 3/5

Den bästa balladen på hela albumet enligt redaktionen. Fin komposition och det påminner en hel del om den store Hans Zimmer i vissa perioder. Men låten lyfter aldrig riktigt och dör mest ut där man kanske hade velat höra mer kraftfull sång för att runda av albumet. Ljummet, men fint avslut på ABBAs återkomst.

Medelvärde – 2.75/5

ABBA bjöd upp till dans i sin återkomst för de nostalgi-törstande musiklyssnarna. Blandar högt och lågt, men saknar kraftfulla inslag som hade lyft vissa låtar. Imponerande att gruppen fortfarande håller måttet efter 50 år på den stora musikscenen (med vissa pauser). Soundet håller absolut även på dagens musikscen, men lyriken är lite för rak och innehåller inga direkta underbudskap. Något som gör att den känns lite föråldrad och kanske inte tas emot med öppna armar av den yngre publiken. Ett välkommet inslag av nostalgi i det gråa höstmörkret, men inte riktigt samma kvalitet som förr i tiden, av förståeliga skäl.

Foto: Frankie Fouganthin.

Jacob Nalerius

Jacob Nalerius

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss