Vi måste lyfta psykisk ohälsa bland män

Kille står med rygg mot kamera
Självmord är den ledande dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år. FOTO: Ella Bjelvenkrans

KRÖNIKA. November. Men’s health awareness month. Internationella mansdagen närmar sig. Hur öppnar vi upp för de obekväma samtalsämnen som bevisligen behövs?

Jag vet jag vet, krönika hit och krönika dit om internationella mansdagen. Ingenting nytt, vi har läst det förut. En person tycker att vi i princip kan avskaffa den eftersom resterande 364 dagar på året ändå ligger i männens händer vad gäller makt och inflytande. En person svarar tillbaka att dagen ska finnas för att det ska bli jämställt med kvinnodagen. En tredje person ser ingen mening med att bry sig om dagen eftersom den känns irrelevant. Vad finns det egentligen att lyfta bland männen som inte redan lyfts 1000 gånger? Vad finns det att prata om som det inte redan förts stora diskussioner kring?

Psykisk ohälsa. Faktumet att män inte söker hjälp i den utsträckning som de bevisat behöver. Att män gömmer sig bakom sitt mående och tänker att han ”kan brösta det”. Under 2018 avled 1574 personer personer till följd av självmord, varav 1082 var män. Ta in det. Ett, tusen, åttio, två män. På ett år. Nästan 70% av alla som tar självmord är män. Den stora tystnaden om dessa höga siffror som ingen vill prata om, trots att det skapar en förståelse för oss för hur stort samhällsproblem det är. Varför känner män skam för sitt psykiska mående när det egentligen är hur normalt som helst? När ska män förstå att den bilden som samhället målat upp av dem inte behöver stämma.

Jag säger inte att alla män är deprimerade och känner sig nedstämda. Det jag vill säga är hur viktigt det är att du har koll på männen i din närhet. I både nuvarande och tidigare relationer har jag fått se och uppleva hur psykisk ohälsa påverkar män i dess vardag. Jag har fått kolla in i tårfyllda och nedstämda ögon som börjat tappa gnistan. Jag har fått hålla i händer som känt sig förtvivlade. Kramat om ångestladdade kroppar. Hur övervinner vi rädslan som män bär på? Hur får vi män att be om hjälp?

Så till den stora frågan, hur tar vi oss över den höga tröskeln där vi berättar för varandra att det är okej att visa sig svag? Släpp den där jävla machorollen för en sekund och se till att grabbarna i din närhet vet om att det är okej att visa sig svag. Jag ser hur många män trycker undan dessa känslor för att det inte är lika accepterat i grabbgäng att berätta om sin dåliga dag eller dåliga vecka, om det inte handlar om ett förlorande fotbollslag såklart.

Räcker det med att dela en bild på sin instagram-story och sedan har man gjort tillräckligt med aktivism för en dag, eller hur funkar det i samhället 2021? Vi snackar inte om en offerkofta, vi snackar inte om en dålig förlorade, vi snackar om ett pågående och växande samhällsproblem. Hur visar man för män, grabbar och pojkar att det är okej att inte alltid vara okej?

Kan vi tillsammans komma överens om att använda denna dagen till att uppmärksamma att män löper större risk för narkotikamissbruk och alkoholism, att män har svårare att be om hjälp. Vi ska inte behöva förlora folk till suicid, speciellt inte när det finns hjälp att få.

Behöver du eller någon du känner hjälp & stöttning?

VID AKUTA ÄRENDEN RING 112.

· BRIS (För dig under 18): 116 111

· Jourhavande medmänniska (För dig som behöver prata med någon om kvällar och nätter): 08 702 16 80

· Mind (För dig med psykisk ohälsa): 90 101

· SPES (För dig som förlorat någon närstående genom suicid): 020 18 18 00

· Alkohollinjen: 020 84 44 48

· Droghjälpen: 020 91 91 91

· Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Ella Bjelvenkrans

Ella Bjelvenkrans

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss