Stor ökning bland unga kvinnor att vilja driva eget företag.

Företagare jobbar framför datorn
Fler unga kvinnor vill starta företag. Foto: Maja Iversen

KALMAR. Idag startas bara vart tredje företag i Sverige av en kvinna. Trots det ökar andelen unga som startar egna företag. Idella föreningen Drivhuset i Kalmar ser en ökad trend att fler unga kvinnor vill ta sig in i företagandet.

Könsfördelningen bland nyföretagare i Sverige har under de senast åren praktiskt tagit varit oförändrad. Av nästan 72 000 nystartade företag under 2020 var det enbart 32 procent som startades av kvinnor. 

Tova Persson, Drivhuset i Kalmar. Foto: Maja Iversen

På Linneuniversitet i Kalmar syns en tydlig ökning på att allt fler unga, framförallt unga kvinnor vill starta företag. På universitets campus finns den ideella föreningen Drivhuset som hjälper unga att starta företag och driva sina projekt vidare.  

— Majoriteten av de som kommer till oss är kvinnor, säger Tova Person som jobbar på drivhuset i Kalmar. 

Tova Persson berättar vidare att det är vanligt förekommande att enbart kvinnor kommer på projektledarutbildningar och att många unga kvinnor vill driva sina idéer framåt och bli företagare. Anledningen till detta menar Tova Persson att det är många kvinnor som studerar på universitetet och själva vill styra sin framtid med den utbildningen de får.  

Fler unga vill bli företagare.

Enligt en kartläggning från Visma, har andelen unga som startat företag ökat med 29 procent under 2020. En ny generation unga män och kvinnor som har viljan och idéerna att starta företag är en av faktorerna till att det skett en ökning. Ytterliga faktorer som framkommer både i Vismas kartläggning och hos Drivhuset i Kalmar är den digitala utvecklingen. Med digitala verktyg blir det lättare för unga att förverkliga sina idéer och driva företag. En viktig inkörsport till att vilja bli företagare har för många varit att man under gymnasiet för testa att driva eget företag via utbildningskonceptet Ung företagsamhet.

Tova Persson berättar att många unga framförallt kvinnor som drivit UF-företag under gymnasiet vill starta eget företag efter sin utbildning på universitet. För många kvinnor är det viktigt att kunna stå för företagets värdegrund och att trivas i verksamheten. Att ha erfarenheten att driva UF-företag i ryggsäcken menar Tova Persson är en fördel eftersom delar som bokföring och val av företagsform inte känns lika främmande.

— UF -företag sänker tröskeln till företagandet, det visar att driva ett företag inte behöver vara svårt, säger Tova Persson. 

Fakta om UF - företag

Ung företagsamhet är ett utbildningskoncept där ungdomar får testa och driva ett eget företag under tiden på gymnasiet. 
Maja Iversen

Maja Iversen

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss