Hur dålig är Solskjaer, egentligen?

FOTO: Ardfern

KRÖNIKA. Lördag förmiddag. Manchester United 0, Manchester City 2. Jag finner mig i en situation jag varit i förut. Manchester United har precis spelat match och nu är det dags för mig och resterande av världens självutnämnda fotbollsexperter att bröla ut hur vi inte kan FATTA hur Ole Gunnar Solskjaer kan sitta kvar som tränare för Manchester United.

Jag plockar upp mobilen för att skriva ihop en tweet där jag förklarar för min omgivning just hur dålig Ole Gunnar Solskjaer faktiskt är, men ser snabbt att jag inte är ensam i min åsikt. #Oleout ser man överallt i United kretsar på sociala medier och flera tusen tangentkrigare kan ju inte ha fel, eller?

Jag läser några kommentarer på Manchester Uniteds senaste instagram-inlägg och fnittrar lite för mig själv över hur korkade och ogrundade många av dem låter. Får sedan en dålig smak i munnen när jag inser att jag är en av dem. Jag har sett max fem av elva matcher i dess helhet från Uniteds ligaspel i höst och har kollat upp lite highlights från återstående kamper. Ger detta mig verkligen befogenheten att sitta och ifrågasätta Solkjaers trupputtagningar och taktiska kunskaper?

En sports värde ligger i hur mycket folk bryr sig om den, och är inte det fint på något sätt? Fotbollens makt kommer från oss fotbollssupportrar. Att vi väljer att lägga vår tid, våra pengar och våra känslor i den. För att vi bryr oss om den. Så att folk har starka åsikter kring sitt lag, sin tränare eller någon annan aspekt av sporten är väll fullt rimligt och nödvändigt för att sporten ska fortsätta utvecklas. För går det ens att att brinna för fotboll utan att ha några som helst åsikter om den? Så att alla tyckare bör hålla sina åsikter för sig själv är inte vad jag kommer grunda i här, inte vad jag vill och framförallt inte något jag själv kommer göra.

Det jag grundar i är snarare en uppmaning att påminna sig själv då och då om hur mycket mer information, insikt och erfarenhet de som styr våra favoritklubbar faktiskt har än oss som sitter i tv-soffan. För kompisen som leder den intärna fantasy-football ligan hade inte gjort det bättre än Solskjaer som tränare för Manchester United. Oavsett om han tror det eller inte.

Ens självsäkerhet och villighet att dela sina åsikter är direkt kopplat till hur mycket man faktiskt vet. Visst borde det vara så? Men det är snarare helt tvärs om. Har ni hört talas om Dunning-Krueger effekten? Den innebär att personer som saknar kunskaper inom ett område tenderar att överskatta sin förmåga. Detta då bristen på kunskaper gör dem oförmögna att förstå hur lite de faktiskt vet. Samtidigt så tenderar personer med höga förmågor inom ett ämna att underskatta sin egna förmåga, då de antar att det som är självklart för dem också är det för alla andra. Så på sociala medier där alla kan dela sin åsikt, och kring ett ämne som fotboll där alla har en åsikt är det kanske inte konstigt att man blir översvämmad av dessa grunda kommentarer. Det är svårt att höra vad de kunniga säger när de okunniga skriker högst.

På sociala medier kan vem som helst dela sin åsikt, återigen, fint på något sätt. Men alla har ju samma åsikt. Efter en dålig match är alla instämda om hur dålig tränarens taktiska egenskaper är eller hur sportchefen inte kan något som helst om fotboll. För att sedan veckan efter vända helt efter en stark seger.

Sociala medier bygger upp karaktärer och gör att man ibland glömmer bort att det är verkliga människor man läser och skriver om. För en tränare som Solskjaer som varit ifrågasatt länge gör det också att hatet och hånet trappas upp till orimliga nivåer. Att en United supporter ifrågasätter ifall Solskjaer verkligen är rätt person att ta klubben tillbaka till den plats i fotbollsvärlden de en gång huserade på är fullt rimligt och rätt. Men när jag scrollade förbi meme nummer 20 i mitt flöde som hånar Solskjaer efter förlusten i helgen är det lätt att glömma bort att han faktiskt har en 10- årig tränarkarriär och en 17-årig spelarkarriär på högsta elitnivå bakom sig. Så lite kan han nog om fotboll trots allt.

Med det i åtanke raderar jag min tweet bestående av en god blandning taktiska direktiv till Soskjaer och påståenden om att min Farmor nog hade gjort det bättre som tränare. Jag lägger ner mobilen i fickan igen, går vidare i livet, och slår på nästkommande match i tablån. Chelsea-Burnley. 1-1. Vi får se hur länge mobilen stannar i fickan trots allt.

Samuel Björn

Samuel Björn

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss