Forskaren förklarar – därför behöver vi vintertid!

En soluppgång en tidig morgon i december
Foto: Pixabay

EU vill slopa växlingen mellan sommartid och vintertid, vilket har fått forskare att reagera. Nu varnas det för att en sådan förändring kan innebära en rad negativa konsekvenser. Sömnforskaren Mirjam Ekstedt berättar om varför vi i Sverige skulle må bättre av att behålla vintertiden.

– Om vi skulle sluta med vintertid och gå över till sommartid så skulle morgnarna bli mörkare än vanligt. Det i sin tur skulle kunna leda till en ökad risk för depression och nedstämdhet, menar Mirjam Ekstedt. 

Hon tillägger även att om vi skulle gå över till att ha en och samma tid året om, så vore vintertid att föredra. Mest för att vi i Sverige bor så långt norrut där mörkret är mer påtagligt än i många andra länder inom EU. Men trots mörkret så har både Island och Ryssland valt att skippa tidsomställningen.

– Det lilla morgonljus som vi får en glimt utav på vintermorgonen är viktigt för vårt välmående enligt forskning som har gjorts, berättar Ekstedt.

Vintermörkret gör oss tröttare och segare än vanligt, vilket därefter resulterat i flera ökade riskfaktorer. Några av dessa är: att körförmågan försämras, att produktiviteten hos oss minskar, risken för hjärtinfarkter och stressrelaterade sjukdomar ökar samt att immunförsvaret försämras på grund av sömnbristen från den ”förlorade” sommartids-timmen.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt berättar i en artikel hos Barometern att slopandet av vintertiden kan leda en störd dygnsrytm för väldigt många. Mindre solljus under morgontimmarna kan nämligen lura hjärnan, menar han.

– Både barn och vuxna påverkas negativt av att morgnarna blir mörkare. För deprimerade personer och personer med hjärtfel kan slopandet av tidsomställningen vara livshotande visar studier som gjorts de senaste åren.

Även Mirjam Ekstedt påpekar samma sak och tillägger att antalet trafikolyckor som sker första veckan efter tidsomställningen är flera procentenheter högre än annars, just på grund av att dygnsrytmen har rubbats för många. Nästan alla studier pekar på att allt från olyckor till självmordsförsök har med sömnbrist och depression att göra.

– Det har gjorts enormt mycket forskning kring sömn, speciellt i samband med tidsväxlingen mellan sommartid och vintertid. Det är redan så många som far illa av att vi får mörkare morgnar, tänk då hur pass mycket sämre det skulle kunna bli med ytterligare en mörk morgontimme om vintertiden nu skulle slopas, berättar Ekstedt.

EU:s förslag om att medlemsländerna ska sluta ställa om klockan är nu mer aktuell än någonsin tidigare och är nu högt upp på agendan hos Sveriges riksdag. Det har ännu inte bestämts om det är evig vintertid eller sommartid som i sådana fall skulle gälla. Den senaste opinionsundersökningen som Dagens Nyheter gjort visar att det svenska folket är mer peppade på just evig sommartid.

Jonas Pettersson

Jonas Pettersson

Senaste nytt

Nästa live

  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Tipsa oss