Popkulturella referenser verkar inte vara lika relevanta i år, det är inne att skrämmas.
– Att klä ut sig till presidentkandidat kanske är det läskigaste man kan vara just nu, säger etnologen Jonas Rosenqvist.
Det har alltid varit tradition att skrämmas på halloween. Något som även gäller för valet av halloween-outfit.
– Tradition är viktigt för människor helt enkelt. Dräkter som pumor och skelett har alltid funnits och kommer alltid att finnas, säger Jonas Rosenqvist, etnolog och skräckforskare vid Umeå universitet.
Även inom kostymbranschen kan man se att det läskiga är ett säkert kort.
– De klassiska skräckmonsteren som Dracula kommer alltid att fungera. Vet inte om det är något specifikt som är trendigt i år, det är mer teman som är inne, säger Amanda Martinez, kostymör på Independent Kostym.
En ny typ av skräck
Sedan 90-talet har trenden att bära klassiskt läskiga kostymer minskat lite och gått mer mot de humoristiska och popkulturella. Alltså kostymer kopplade till filmer, musik, internetfenomen och liknande nutida populära samtalsämnen. Men i år tror Jonas på något av ett trendbrott.
– Att klä ut sig till presidentkandidat kanske är det läskigaste man kan vara just nu, säger Jonas Rosenqvist.
Läskigt stor bransch
Enligt statistik från organisationen Svensk handel, förväntas även halloweenhandeln omsätta 1,6 miljarder kronor. En ökning från 2023 års intäkter på 1,5 miljarder kronor.

Kategoriserat i ålder, summa och år. Statistik från organisationen Svensk Handel.
Därför klär vi ut oss
Varför människan började klä ut sig har sin grund i den keltiska tron.
Det var ett sätt att skrämma bort onda andar som befann sig i övergångsfasen mellan levande och död. Man ville även smälta in med andarna för att skydda sig mot deras onda krafter, säger Jonas Rosenqvist.
– Det är bra och dåligt att vi gått ifrån det traditionsenliga. Mer valmöjligheter nu men det blir inte lika läskigt längre, säger Jonas Rosenqvist.