
Under natten till söndag ställdes klockan ännu en gång om till vintertid. Bytet är en självklar rutin för många, men det finns delade uppfattningar om tidsomställningen är något Sverige gynnas av.
I en motion till riksdagen 2022 skrev Cecilia Engström (KD), riksdagsledamot hur bytet mellan sommartid och vintertid har en negativ påverkan på vår hälsa. Det togs bland annat upp att omställningen ökar risken för sömnproblem och hjärtinfarkter som i sin tur belastar människan och samhället. Bristen på dagsljus kan även påverka den mentala hälsan och leda till depression. Cecilia Engström menade att dessa problem hade minskat genom att övergå till sommartid permanent.
Någon som är tveksam till slopandet av tidsomställningen är Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.
– Varför inte behålla fördelarna med sommartid och behålla fördelarna med vintertid under vinterhalvåret, Säger Arne Lowden
Han menar att avskaffandet snarare kan leda till ökad ohälsa, speciellt i de norra delarna av landet. Vid införande av permanent sommartid minskar möjligheten att ta del av soltimmarna på vintern. Detta kan ha negativa konsekvenser för svenskarna då det redan är få soltimmar under vinterhalvåret, menar Arne Lowden. Om permanent sommartid införs kan Kalmarborna förvänta sig hela 70 dagar om året där solen går upp efter nio.
– Det skulle vara katastrof för alla föräldrar som hade fått lämna sina barn på skola och förskola i komplett mörker, säger Arne Lowden
Han menar att systemet som används nu inte har några större brister och att människan generellt klarar av en en timmes tidsskillnad.
– Det är som att åka till London och få en mild jetlag, säger Arne Lowden

Det finns personer som känner sig extra påverkade men Arne Lowden menar att det går att jobba runt detta. Att ta del av de soltimmarna som finns genom att motionera utomhus istället för på ett gym kan vara ett sätt. Det kan även hjälpa att ändra sina rytmer under längre tid.
– Man kan göra så att man under fyra dagar förändrar rytmen med bara en kvart taget genom att gå och lägga sig senare i fyra dagar, säger Arne Lowden.