Häften av alla ambulanser saknas på Öland - Personal hoppas att ingen dör

Ambulanser saknas på Öland under stora delar av året, personal hoppas att ingen stryker med. Foto: Marcus Lindstrom (Vänster) Emil Eriksson (Höger)

I många år har det talats om ambulansbrist runt om i Kalmarregionen. Nu har flera inom yrket sagt upp sig efter att Vårdförbundet infört nya krav på 12-timmarspass istället för de tidigare 24 timmarna. Bristen på ambulanser kan påverka Ölands befolkning, då ambulanserna på Öland prioriteras om till fastlandet.

Sex dygnsambulanser var stationerade på Öland, berättade Region Kalmar län i en presentation från maj 2023. Men i dagsläget har siffran halverats till tre dygnsambulanser på grund av den personalbrist som uppstått efter att Vårdförbundet infört nya direktiv i linje med EU:s regler.

En källa till Radix Online berättar att minst 25 % av de 23 ambulanserna i regionen är avställda på grund av personalbristen. När Radix Online till slut fick kontakt med Region Kalmar län kunde de varken bekräfta eller förneka den siffran.

EU:s nya direktiv är inte problemet

Från och med den 1 oktober 2023 införde EU ett nytt direktiv som bestämmer att arbetande endast får arbeta 12 timmar istället för de 24 timmar som var standard tidigare. Men direktivet är inte obligatoriskt; EU-länderna får själva bestämma om den nya bestämmelsen om 12-timmarspass ska gälla för nationens vårdpersonal eller inte. Enligt en källa till Radix Online har Vårdförbundet informerat sina anställda om att det nya direktivet är obligatoriskt.

För få ambulanser

– Det är oftast fler förseningar, och om vi har en lång transport kan vi få övertid på tre till fyra timmar. Tidigare slutade vi klockan 08.00, vilket oftast är en tid då det inte händer så mycket, så det är mer sannolikt att vi faktiskt kan sluta när vi ska, säger Håkan Eriksson Sandor, ambulanssjuksköterska på Borgholms station.

Håkan Eriksson Sandor förklarar att flera av hans medarbetare har fått ta farväl av sitt jobb inom ambulansen, något han beskriver som hjärtekrossande för många som älskat sitt arbete tidigare. Han avslutar med att berätta om en kollega som, efter att direktiven trädde i kraft och som är ensamstående, behövde säga upp sig och beskrev det som: ”Allt är förstört”.

Efter nya direktiv från EU har Svenska Vårdförbundet satt stopp för 24-timmarspass. Foto: Marcus Lindström

Personal hoppas att ingen dör

Anställda inom ambulansverksamheten berättar att de fordon som är placerade på Öland ibland omplaceras till fastlandet, vilket under vissa helger har lämnat Öland utan ambulans. Tiden från att ett larm går tills en ambulans är på plats kan då uppgå till 40 minuter, jämfört med de 20 minuter som tidigare var ett krav inom vården.

Flera av de intervjuade hoppas att regionen och Vårdförbundet ska inse problemet innan någon mister livet på grund av ambulansbristen.

– Det är ingen som reser ett ögonbryn om några pensionärer får ligga och ha ont i några timmar för att de har brutit höften. Det är när tre ungar stryker med efter en olycka som politiker, regionen och medier faktiskt kommer att se problemet, säger en anonym källa till Radix Onlines reporter.

Liknande: