Den första november ändrades skatten på tobak och nikotin. Ändringen innebär att priset på cigaretter går upp, samtidigt som snuset blir billigare. Enligt regeringen är detta ett försök att minska rökning i landet, något som mötts av kritik.
Anledningen till skattesänkningen är att rökning anses vara en större hälsofara än snusning. Detta är något som Johanna Reuterving Smajic, tandhygienist på Folktandvården i Kalmar och vice ordförande i riksförbundet Kontraktsmetod, ställer sig kritisk mot.
– Att jämföra snus med rökning är irrelevant. Det är som att jämföra äpplen och päron och olika grader i nikotinhelvetet. Båda produkterna är skadliga och dödliga, men på olika sätt. De skadar dessutom så mycket mer än bara kroppen, som exempelvis kränkningar av mänskliga rättigheter, barnarbete, miljön, klimatet och de utbredda hållbarhetskonsekvenserna i hela produktionskedjan, säger Johanna Reuterving Smajic.
Rökning kan exempelvis leda till lungsjukdomar och cancer, men enligt 1177 löper också snusare större risk att drabbas av komplikationer. Två exempel är diabetes typ 2 och hjärtinfarkt.
– Det är inte genom snuset som man slutar men nikotin/tobak, utan det är genom det som man börjar. Det går inte att bortförklara hälsoriskerna med snus och andra nikotinprodukter med argumentet att rökning är farligare, säger Johanna Reuterving Smajic.
Skattehöjningen på cigaretter ligger på 9 procent, samtidigt som snusskatten sänks med 20 procent. Det kan i praktiken betyda att en dosa snus blir ungefär tre kronor billigare än tidigare.
Johanna Reuterving Smajic är engagerad i Tobaksfri duo och Tobaksfri utmaning, som arbetar för att minska nikotinanvändningen bland ungdomar i Kalmar. Hon menar att den här prissänkningen kan göra att nikotinprodukter blir mer tillgängliga för unga, eftersom de är mer priskänsliga. Hon tycker också att det sänder ut signaler om att snusning skulle vara ofarligt.
– Anledningen till att vi har färre vuxna rökare är på grund av kraftig tobakslagstiftning och tidiga preventiva insatser, inte på grund av snuset. Vi har sett en minskning av rökningen sedan 80-talet men nu kan vi tyvärr se en ökning av rökning bland unga, sedan det vita snuset introducerades.
Användningen av tobak- och nikotinprodukter bland högstadieelever i Kalmar län var under flera år relativt oförändrad, men mellan läsåret 2021-2022 och 2022-2023 ökade användningen i årskurs 7 med 25,5 procent. Det visar en enkät gjord av Tobaksfri duo.
– Det känns viktigt att politiken tar ett ansvar för folkhälsan och detta innefattar även att ta ett tydligt ställningstagande mot de nya nikotinprodukterna som vitt snus och e-cigaretter och vape där användningen ökar som mest bland barn och unga, säger Johanna Reuterving Smajic.