Nya EU-direktiv gör norra Öland ambulanslöst

Det kommer ta ambulanser upp till en timme att ta sig till norra Öland. Foto: Alicia Engebretzen & Love Forsman

Efter EU:s direktiv om dygnsvila tvingas vårdpersonal överge sina 24-timmarspass. Det innebär bland annat kortare, men fler pass för Ölands ambulanspersonal. Som konsekvens har flera sagt upp sig, och norra Öland blir utan närliggande ambulanser på nätterna.

Den 1:a oktober träder EU:s nya direktiv om dygnsvila, AB13, i kraft. Arbetare inom region och kommun måste ha minst elva timmars vila mellan arbetspass. Detta innebär att 24-timmarspass blir förbjudna. Region Kalmar har därför behövt organisera om och ambulanspersonalen får fler, kortare pass istället. Det innebär att arbetarna får mindre tid mellan passen. Ambulanspersonalen kommer få mer tid på jobbet, och mindre tid med familjen. Därför har minst fem ambulanssjuksköterskor sagt upp sig. Som konsekvens av detta har Region Kalmar blivit tvingade att flytta personalen på ambulansstationen i Löttorp till Borgholm på nätterna.

I Löttorp, en liten by på 438 invånare, finns den ambulansstation som ansvarar för hela norra Öland. På nätterna kommer personalen utgå från Borgholm, vilket innebär att invånarna på norra delen av ön kan komma att vänta upp till en timme på ambulans. Befolkningen har uttryckt oro och kommunen har fått flera arga samtal. Johan Barkewall, som bor i Löttorp, berättar för Barometern att han kommer att sälja sitt hus och flytta om Region Kalmar inte söker dispens. Han menar också att han inte hade levt idag om det inte vore för Löttorps ambulanspersonal. Johan Barkewall har överlevt två hjärtinfarkter, mycket tack vare att ambulansen kunde ta sig till honom i tid. 

Tid för att ta sig med personbil från Borgholm. Byxelkrok 67 minuter. Kårehamn 22 minuter. Högby 41 minuter. Böda 49 minuter. Löttorp 40 minuter.
Borgholm ligger relativt långt bort från orterna på norra Öland. Grafik: Felix Dominique.

Region Kalmar jobbar ständigt med förändring och måste förhålla sig till AB13.

– Det här påverkar givetvis. Vi måste ändra scheman och anställa fler människor, säger Jonas Löf, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kalmar.

Jonas Löf berättar också att det kommer att påverka hela regionen eftersom schemat ändras för alla som arbetar inom region och kommun. Han menar också att Region Kalmar inte kan göra något åt för att ändra på EU:s nya direktiv.

– Vi tar oss an den här nya utmaningen. Vårt mål är att vara tillbaka till samma kvalitet och tillgänglighet som varit den 1:a oktober 2024, säger Jonas Löf.

Enligt SVT Nyheter har Region Kalmar till och med den 1:a februari på sig att söka dispens om EU-direktivet.

Liknande: