En miljard kronor är vad läkemedel har kostat Region Kalmar under det senaste året. Den summan vill regionledningen minska på och just i detta nu pågår en snabbutredning om en egen läkemedelstillverkning som både hade sänkt kostnaderna och minskat på svinnet.

Mathias Landerdahl, läkemedelschef på Region Kalmar, inleder med att berätta vad en egen läkemedelstillverkning faktiskt innebär. Alla regioner har tillverkningsenheter, antingen upphandlat av en apoteksaktör eller så har man det i egen regi helt enkelt.
– Det man gör i vårt fall är att tillverka cytostatika och radiofarmaka. Det är ju läkemedel som är befintliga men som inte är i rätt dos som måste beredas för att kunna användas till patienten. Det är det vi gör där, säger Mathias Landerdahl.
Utöver kostnadsskälen som är den främsta anledningen till att man utreder om en egen läkemedelstillverkning hade fungerat, så spelar också svinnet en stor roll i det hela. Om man exempelvis skickar ut läkemedel till enheter där det ska användas med en behållare på 10 doser, när man då sedan knäcker den och ger patienten en dos så krävs det att någon snabbt därefter behöver en dos av samma. Annars är läkemedlet förbrukat och behöver kastas.
– Kan man då istället göra detta centralt, validerat och sterilt, kan man skicka dessa 10 doser dit de behövs istället för att man behöver kasta dem. Så det är det som är tanken. Men det är bara vissa typer av läkemedel som vi får göra såhär med enligt regelverket, säger Mathias Landerdahl.
Något som kommer upp i samband med denna utredning är dock om kvalitén på läkemedlen upprätthålls och på vilket sätt det gör det i sådana fall. Mathias Landerdahl menar på att det är ett rigoröst regelverk och att om man ska tillverka läkemedel från början så är det såklart ännu lite striktare.
– Det är hård koll på att det är sterilt, att vi validerar, och att både lokalen duger men också att personalens arbetsmetoder duger. Det är hårt reglerat och det är vi glada för, för vi vill ju göra rätt sak, säger Mathias Landerdahl.
Kontroller som undersöker detta händer titt som tätt menar Mathias och han understryker också att det finns en utsedd person i varje region som är kvalitetsansvarig.
Eftersom att detta är en så kallad snabbutredning så tror Mathias att vi redan under hösten kommer få ett svar på vad som är möjligt och inte. Är det så att de hittar det de tror sig finna där, så kommer man förstås att börja där det kan ge mest utslag från början och med det som går att få på plats lätt.
– Vi måste fundera på övriga biten, vi tar ett steg i taget. Kan vi hitta mer, även om det inte är lika mycket pengar så är det fortfarande lika värt att göra om det blir bra, men då får det ha sin gång. Men det första vi har identifierat tror vi att vi kan ha på plats redan i höst faktiskt, avslutar Mathias Landerdahl.
