Bör vi fortfarande äta våra favoritfiskar? WWF:s Fiskguide är här

Har du någonsin tänkt på om fisken som du äter till middag är bra eller dålig att äta? Vi har sammanställt en lista på de vanligaste fiskarna som konsumeras i Sverige och hur bra eller dåliga de är att ha på middagsbordet utifrån WWF:s nya fiskeguide. 

I dag är det många av fiskbestånden som inte mår bra, dessutom är cirka 90 procent av våra vatten överfiskade. Som konsument kan man vara med och göra förändring genom att välja mer hållbara alternativ till middagsbordet. För att veta vilken fisk som är bra eller inte kan man få hjälp av WWF:s fiskguide. Men hur ser det ut med våra favoritfiskar? Är det grönt ljus eller är det rödlistade? Nedan finns en lista med den populäraste fisken i Sverige och hur bra den är att äta.

Illustration på en Lax.
Illustration: Timothy Knepp

Vi börjar med en av de värsta först. Laxen är utan överdrift den mest populära fisken som svenskar konsumerar. Dock finns det problematik med detta. I WWF:s fiskeguide markeras laxen som gul och röd, vilket innebär:

Lax som är odlad i öppna kassar i Norge, Skottland, Irland, Island eller Färöarna samt lax som är fiskad med bur eller fällor i Östersjön bör undvikas om det går.

Man ska helt undvika lax som är odlad i Sydamerika, oavsett vilken fångstmetod eller vilket fångstområde det gäller. Det gäller också oavsett vilka produktionssystem som används eller vilket produktionsland det handlar om. Undantaget är det som nämns under den gula markeringen. Man ska också undvika lax som är fiskad med redskapet långrev i Östersjön samt lax som blivit stödutsatt i avelsprogram från både Sverige och norra Europa.

Om det är så att du inte känner att du kan ge upp att äta Lax kan det vara ett bättre alternativ att välja en liknande fisk såsom en av de tolv stillahavs-laxarna. En av de vanligaste av dessa tolv, som också enkelt går att få tag på i Sverige är Regnbågslaxen. Dock kommer även denna familj av fiskar med vissa restriktioner, men om dem är fiskande på följande sätt är det grönt ljus att avnjuta på middagsbordet:

Stillahavslax som är odlad i öppna kassar i Finland, Norge och Sverige. Alternativt stillahavslax som är odlad i landbaserade recirkulerande system (RAS) i Danmark eller som är odlad i dammar, tankar, eller genomflödessystem i Schweiz.

Illustration på en torsk.
Illustration: Gervais et Boulart

Är en av de mest populära vita fiskarna på det svenska middagsbord. På grund av deras populärietet har torsken blivit överfiskad, särskilt i Östersjön.

Man bör undvika torsk som är fiskad med långrev eller garn i Barents hav och det Norska havet. Även torsk som är fiskad med handlina eller spö vid Kanada. Torsk som är fiskad vid Island samt fiskad med garn vid kusten av Grönland samt nodvästra Atlanten och torsk som är trålad vid Berings Hav.

Undvik helt att äta torsk som är fiskad i Östersjön, Nordatlanten och i nordvästra still havet.

Sej, även kallad gråsej är en av medlemmarna i toskfamiljen och kan vara ett bra substitut till den vanliga torsken om den är fiskad på följande sätt:

Fiskad med långrev eller garn vid Island och fiskad med ringnot i Barents Hav eller Norska havet.

Illustration på en Rödspätta.
Illustration: Krüger

En av de populäraste fiskarna bland familjen plattfisk. Rödspättan är bara en av alla de plattfiskar, som på grund av bland annat överfiske och fiske med trål båtar drastiskt minskat i kvantitet.

Du bör undvika rödspätta som är fiskad med garn eller snurrevad i Nordostatlanten. Men även rödspätta som är fiskad med trål i Skagerrak, Kattegatt, Bälthavet, Nordsjön och den som är fiskad med trål vid Kanada.

Undvik helt att äta rödspätta som är fiskad med bomtrål i Skagerrak, Nordsjön. Med trål i Östersjön, i Engelska kanalen, Keltiska havet, vid Irland och vid USA.

Ett alternativ till rödspättan kan vara Piggvar som även denna fisk är av familjen plattfiskar. Den kan vara ett bra alternativ om den är fiskad på följande sätt:

Om Piggvaren är odlad i landbaserade recirkulerande system i Nederländerna och Frankrike.

Illustration på en tonfisk.
Illustration: National Oceanic & Atmospheric Administration

Det finns, precis som med många andra fiskar flera olika arter inom samma familj. Den tonfisk som vi har på Sushi är inte den samma som den som finns att köpa på burk. Tre av de vanligaste sorters tonfisk är Skipjack Tuna (bonit) som oftast används till tonfisk på burk, Gulfenad tonfisk och Blåfenad tonfisk som främst används till Sushi. I det stora hela bör man undvika den Blåfenade tonfiken helt och hållet, se nedan:

BLÅFENAD TONFISK- Du bör undvika om den är fiskad med handlina eller spö i nordvästa eller västcentrala Atlanten. Men också om den är fiskad med bur, handlina eller spö i Medelhavet.

BLÅFENAD TONFISK- Undvik Blåfenad tonfisk som är fiskad i Atlanten. Som är fiskad med ringnot eller långrev i Medelhavet och även tonfisk som är odlad.

Det finns två andra sorters tonfisk som är ett bra alternativ om man vill äta tonfisk. Dem används dock till olika saker och är olika varandra. Skipjack tuna (bonit) är den tonisk som används till att konservera och är ett bra alternativ om den är fiskad på följande sätt:

Om den är fiskad med handlina eller spö i Indiska oceanen, nordvästra, centrala och sydvästra Stilla havet eller i Atlanten.

Den Gulfenade tonfisken är ett bra substitut när det kommer till tonfisk och Sushi om den är fiskad på följande sätt:

Om den är fiskad med handlina eller spö i nordvästra, centrala och sydvästra Stilla havet, Indonesien eller Filippinerna.

Illustration: Iduns Kokbok

Abborren är Sveriges vanligaste fisk och kan vara en delikatess på middagsbordet. Dock ska man tänka på vart aborren är fångad för att behålla en hälsosam och lagom stor population, då det är våran största rovfisk.

Ät gärna Abborre som är fiskad med garn i Vänern, Vättern, Hjälmaren eller Mälaren. Det går också bra med Abborre som är fiskad bur i Peipus som ligger i Estland, och med garn i Schweiz insjöar.

Du bör undvika Abborre som är fiskad med garn eller bur i Östersjön, specifikt vid den svensk kusten. Du bör även undvika Abborre som är fiskad med garn eller bur i Rigabukten samt fiskad i Vörtsjärvssjön i Estland. Sen sist men inte mist, du bör undvika Aborre som är fiskad med garn eller bur i Polen.

Undvik att äta Abborre som är fiskad med med garn i Östersjön eller om den är fiskad i Europeiska insjöar. (finns undantag på grön och gul markering)

Aborrens kusin, rovfisken Gösen kan vara ett bra alternativ om man ej kan få tag på hållbart fiskad Aborre. Dock finns det restriktioner även när det gäller gösen och den bör endast ätas om den är fiskad på följande sätt:

Ät gärna om den är odlad i Danmark, Tyskland eller Holland i landbaserade recirkulerande system. Eller om den är fiskad med garn i Vörtsjärvssjön och fiskad med garn i Mälaren, Hjälmaren eller Vänern.

Illustration av en Brax
Illustration: Iduns Kokbok

Den ända fiken på vår lista som är helt fritt fram att äta oavsett fångstmetod. Kanske inte en särskilt vanlig fisk att se på matbordet och därmed inte häller en av de populäraste fiskarna för svenskar men desto vanligare i Finland. Braxen är den enda fisken på WWF:s lista som enbart har en grön markering. Kanske just på grund av att den inte är särskilt populär.

Brax som är fiskad med garn eller ryssja i Vänern och Mälaren samt fiskad med ryssja eller garn i Östersjön.

Värt att tänka på:

I denna listan har vi gett alternativ på fiskar som kan vara bättre att konsumera än andra. Det är dock värt att tänka på att även dessa fiskar ska konsumeras med försiktighet. En av de stora problemen med fiske är överkonsumtion, och för att behålla en hälsosam population, bland alla fiskar bör vi konsumera med måtta. Om vi inte är försiktiga kan även dessa fiskar hamna i samma faroson de vi skrivit om ovan. Om det börjar bli ett dåligt fiskestånd, behöver vi som konsumenter vara restriktiva. Åtgärderna bör tas innan det ens kommit till ett sådant stadie. Men vi kan göra vår del, vi kanske helt enkelt får avstå från att äta fisk vid vissa tillfällen.

Liknande: