Bildspecial – där handgjort och hantverk går i samklang

En kopp te som avnjuts framför soffan under en kylig höstdag, lemonad på stranden i skärgården eller pepparkakor framför en brasa. Ja det är inte bara årstiderna som ändras – kaféet och butiken Johannas Choklad är helt säsongsbetonade och smaksätter sina produkter utefter just årstiderna. 

– Det primära är hantverk och kvalité och att vi står för det vi gör. Det är det som har lett mig där jag är idag, säger Johanna Elmqvist.

Johanna Elmqvist äger Johannas Choklad tillsammans med sin man Kristoffer Elmqvist. Foto: Emmi Heiskanen

I nästan 13 år har Johanna Elmqvist bedrivit sitt företag med kreativa händer och en stark målbild att producera handgjord choklad med lokala råvaror. Johanna berättar att hon alltid haft ett intresse för konditori och kallköket. Som yngre brukade hon experimentera hemma med framförallt bakverk. År 2011 blev startskottet för Johanna där hon hade en egen glasmonter i Saluhallen i Kalmar. Johannas man Kristoffer Elmqvist började efter en tid också att arbeta på företaget. 

– Drömmen har alltid varit att ha en lite större lokal som den här, säger Johanna. Här står Johanna bakom disken på kaféet.  

Vid ett hörn i anslutning till Jordbroporten är kaféet och butiken Johannas Choklad belägen. Verksamheten är speciell i den bemärkelsen eftersom chokladen som produceras är helt och hållet handgjort. Hon berättar också att hon aldrig varit intresserad av att expandera företaget till något större och massproduktion. 

– Min drivkraft är hantverk och passion för choklad som råvara, säger Johanna. 

Färdiga praliner bakom disken. Foto: Emmi Heiskanen

– Frågor som drev oss var varför finns det jättemånga olika producenter som har 70 procent choklad i deras produkter, men att de smakar olika sött och att vissa choklad känns fetare i jämförelse med andra. Det är ingen som pratar om det så vi började leta och utbilda oss själva, säger Johanna. Hon berättar också att deras choklad är säsongsanpassat, vilket betyder att de producerar olika chokladsmaker med råvaror som är i säsong, till exempel under sommaren är smakerna av frukt och bär. 

Bakom disken står färdiga praliner som Johanna bakar och dekorerar innan det ställs ut för försäljning. Foto: Emmi Heiskanen

Med noga efterforskningar föddes idén som Johanna kallar för Bean to bar. Konceptet innebär att chokladen tillverkas från kakaobönor till färdig chokladkaka. Johanna berättar även att de måste importera in kakaofrukterna till Sverige eftersom frukten endast överlever i tropiska klimat.

Johanna betonar att deras försiktighetsåtgärder är väsentliga för att se till att importen och exporten sköts på rätt sätt. Det råder hög efterfrågan av kakaofrukten i flera delar av världen och även i Sverige. I de flesta länder som odlar kakaofrukten råder fattigdom där barn tvingas att arbeta för sina familjers överlevnad. Samtidigt som flera företag massproducerar och betalar under marknadspriset. Med detta i åtanke menar Johanna att det har varit väldigt viktigt för henne och företaget av val av internationella kontakter och aktörer. 

I dagsläget samarbetar Johanna med internationella aktörer i Amsterdam, där logistiken för leveransen av kakaofrukten sköts. Kakaofrukten kommer från flera plantage i Centralamerika där flera bönder har gått ihop och skördar frukten. 

– Saker måste få kosta om det ska vara hållbart hela vägen. Man ska inte betala överpris bara för ett varumärke men det måste få kosta för att kedjan ska funka, säger Johanna. 

Johanna berättar att ju mer hon har lärt sig om sin bransch har viljan att bli mer självförsörjande vuxit. Foto: Emmi Heiskanen

Processen från kakaobönor till färdigprodukt varierar beroende på vilken typ av chokladprodukt som ska tillverkas. Johanna berättar att i första hand kontrolleras leveransen och rensas för att säkerställa kvalité. För att sedan göra grundchokladen rostas och krossas kakaobönorna. Därefter separeras skalen och nibs. Slutligen stenmaler man nibs tillsammans med socker.

Johannas man Kristoffer Elmqvist svarar i ett mail att chokladen behöver först gjutas, det vill säga, forma chokladskal. Han beräknar att det kan ta upp till två veckor för att säkerställa att chokladen sätter sig ordentligt. 

– Det är handgjort, det här är hantverk. Man ser på många ställen skyltar där det står handgjort men man ser aldrig några händer, men här vet vi att det är det, säger Johanna. 

Liknande: