
Foto: Cornelia Ingmarsson
De senaste åren har Stadsmissionen i Kalmar märkt en skillnad på vilka människor det är som kommer till dem för att få hjälp.
– Det har kommit fler och fler som inte har tak över huvudet och det är inte de som man tror, som har missbruksproblem, säger Elin Langseth, handledare på Kalmar Stadsmission.
Förra veckan släppte Sveriges Stadsmissioner fattigdomsrapport 2024. En rapport som bland annat belyser svårigheter och brister i det svenska systemet. Inflationen har även slagit hårt mot många, säger Elin Langseth.
Elin Langseth jobbar som handledare på den öppna dagverksamheten, Bremerska gården, som är en del av Stadsmissionen i Kalmar och hon berättar att en målgrupp som har ökat de senaste åren hos dem är familjer eller ensamstående föräldrar som har lågavlönade jobb.
– Det är en grupp som vi har sett ökat mycket, familjer eller ensamstående med barn som inte har råd att ta med barnen på semester eller aktiviteter, säger Elin Langseth.
På somrarna arrangeras familjeläger och det finns även samtalsgrupper för familjer eller föräldrar hos stadsmissionen i Kalmar.
– Det man ser mer av nu är inte bara folk med missbruk eller psykisk ohälsa som kommer, utan det kan vara folk som kanske har jobb men som ändå inte får det att gå ihop, berättar hon.
Underrubriken på årets Fattigdomsrapport är ”Jag hade ingen aning om att det var så svårt att få hjälp” och tar upp problemet med att det är så många människor som får avslag från myndigheter eller hänvisas fram och tillbaka mellan olika myndigheter. Den här gruppen kallas för icke-mottagare, personer som nekas till hjälp av myndigheter, trots att de kanske har behovet av det. Den här gruppen belyses mycket i rapporten där det finns flera exempel på personer som hamnat mellan olika myndigheter. Elin Langseth berättar att det är något som märks av även i Kalmar. Elin Langseth förklarar även svårigheterna som finns för människor som har blivit hemlösa att ta sig tillbaka in i samhället och hitta ett jobb eller bostad.
– För en person som har hamnat i hemlöshet kan det vara ganska orimligt att sitta och söka jobb 40 timmar i veckan, för du har ingenstans att sitta och göra det. Du kanske kan låna en dator här eller på biblioteket men du har inte möjlighet att sitta och söka hela tiden.
På den öppna dagverksamheten på Stadsmissionen i Kalmar kan människor som behöver hjälp komma för att få stöd, support eller myndighetskontakter.
– Här på den öppna avdelningen så har vi frukostservering för 10 kronor, vi har öppet mellan 9 och 12, då kan man äta så länge det är öppet, säger Elin Langseth.