62 procent av företagen i borgholm tycker företagsklimatet är bra, enligt SKR. Foto: Love Forsman
Samverkan, dialog och tillgänglighet. Det är slagorden för Borgholms kommuns näringslivsstrategi.
År 2019 var Borgholms kommun i botten när det gäller företagsklimat i näringslivet, närmare sagt på plats 261 av 290 kommuner enligt en enkätundersökning framtaget av svenskt näringsliv. Idag visar samma undersökning en explosionsartad utveckling för kommunen.
– Ja, Borgholm är årets raket i länet och totalt är vi tvåa i länet, endast Mönsterås är före oss. Och i landet klättrar Borgholm 36 placeringar, nu är vi 95:a i riket, säger Ilko Corkovic, ordförande i kommunalrådet i Borgholms kommun (källa: Ölandsbladet, 21 sep)
Borgholm har sedan botten placeringen 2019, etablerat en näringslivsstrategi där de redogör mål, visioner och strategier för att utveckla kommunens företagsklimat. Vilket har varit en stor succé, säger tillväxtchef Anders Magnusson.
– Kommunikation och dialog till företagen är otroligt viktiga. Vi besöker och återkopplar företag ute på plats samt hälsar alla nystartade företag i kommunen välkomna. Sammanfattningsvis är service, bemötande och återkoppling det vi lägger vårt största krut på, säger Anders.
Den största tillväxten på Öland är under sommarmånaderna där kommunen växer från 10 000 invånare till 250 000. Av naturliga skäl är besöks-och turistnäring den största andelen av företagen som startas. Utöver direkta företagssatsningar från kommunen fokuserar de bland annat på utveckling av fibernätet, nyhetsbrev och företagsfrukostar.
För att locka ungdomar att stanna kvar i kommunen vill de fortsätta utveckla metoden SKAL, som står för samverkan i skolans arbetsliv.
– Det handlar om att bjuda in ungdomar inför gymnasieval, de får hälsa på företagen och prova på yrket. Vilket är främst inom bygg, hotell-och restaurang, säger tillväxtchef Magnusson.
Lyssna på företagens behov
Att lyssna på företags behov och finnas på plats ute bland företagen verkar vara receptet för kommunens framgång. En punkt som Borgholms kommun kämpar med att förbättra är tillgången till kompetens inom näringsliv och företagsklimat. Det är inte bra i dagsläget, säger kommunalråd Ilko Corkovic i en intervju med Ölandsbladet.
Utan ett politiskt engagemang kommer inte samverkan mellan kommun och näringsliv att fungera. Om företaget känner en allmän inställning att kommunen är vänligt inställda till näringslivet och att de jobbar aktiv med det här frågorna, kommer det leda till framgångsreceptet för företagsklimatet, säger Eivon Gustafsson, ordförande på företagarna Öland.
– Det handlar om att politiker och tjänstemän måste vara ute bland företagarna för att skapa en relation. Om samarbetet ska bli positivt måste det bli en politisk styrning, vilket Borgholms kommun har gjort, säger Eivon.