
Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitet, är bekymrad över problemen med försenade och inställda tåg mellan Kalmar och Köpenhamn. Han oroas nu över att färre studenter ska välja Kalmar och Växjö som studieorter.
Peter Aronsson skrev en insändare till Barometern om de många tågförseningar som varit under året. Han kände ett ansvar av att visa vilka problem som dålig tågtrafik innebär för universitetet, för såväl anställda som studenter. Han anser att konsekvenserna av förseningar är uppenbara.
– Det mest akuta är ju att man missar ett seminarium eller en föreläsning. På sikt så kanske man väljer bort att läsa en kurs för att man vet att det kan vara besvärligt att ta sig dit. Och då tappar vi ju studenter. Det kan bli att det trycker på så att vi går över från campusutbildning till distansutbildning, menar Peter Aronsson.
Han anser att distansundervisning kan passa olika studenter olika bra beroende på var de kommer ifrån. Peter Aronsson tar som exempel att de rekryterar studenter från Luleå där det passar bättre att de får läsa hemifrån. Men för de som har undervisning på plats ska de inte behöva missa föreläsningar och seminarier på grund av att tågen inte går i tid.
– Ska vi ha utbildning i hela landet så behöver det finnas kurser på distans. Men jag vill ju inte att det ska bero på att det inte finns tåg som fungerar. Det blir ju ett helt annat sätt att undervisa på om man tappar samspelet mellan studenter och lärare och mellan studenter och studenter. Om all utbildning går över på distans så tappar vi kvalitet, anser Peter Aronsson.
Vidare menar Peter att förseningarna kan påverka studenternas motivation att vilja prestera.
– Man får ta tidigare tåg. Man kanske får åka en dag i förväg. Och det gör det mindre attraktivt, tror jag, för studenter som inte bor i närheten att läsa på Linnéuniversitetet. Och regionen vill ju gärna att det ska komma studenter också från andra delar av Sverige och världen. Det blir ju en mycket rikare studiemiljö med studenter som har olika erfarenheter. Det är det vi ibland kallar för internationalisering på hemmaplan, säger Peter Aronsson.
Avslutningsvis anser Peter att det kan ta lång tid innan det kan bli en märkbar minskning av förseningarna. I alla fall att det läggs pengar på det. För närvarande menar Peter att det bara finns två alternativ för resenärerna.
– Trafikverket har fått tillräckligt med pengar för att arbeta upp vägnätet. Och det är därför jag säger det här. Köp en bil eller stanna hemma. Vägarna kommer att ha färre hål och kommer att fungera bättre. Men järnvägarna kommer inte att göra det. Och järnvägstrafiken har dubblerats på 30 år och man har inte byggt ut. Så det är inte bara den här regeringen, utan det är en sådan skuld som man bygger upp under en mycket lång tid, avslutar Peter Aronsson.
Lennart Andersson, Regiondirektör för Trafikverket sydöstra regionen, uttalar sig om de förseningar som uppstått. Han menar att det pågående tågproblemet beror på att bredbandskablar som ger signal till tågen har blivit skadade. Så länge det sker kan inte tågtrafik bedrivas.
Då arbetet med att lösa problemen sker på kvällen kan det enligt honom vara svårt att hinna lösa problemet tills tågen börjar rulla under dagtid. Trafikverket ska försöka säkerställa att bredbandskabeln inte blir skadad. Avslutningsvis beklagar Lennart Andersson för de förseningar som uppstått och har full respekt för hur det påverkar resenärerna.