Göra det omöjligt att bli underkänd i skolan – fråga från riksdagsledamot 

Betyget F borde avskaffas enligt en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Tomas Eneroth (S). En person som håller med om detta är Dan Theander, lärare på Stagneliusskolan i Kalmar.

Gymnasieläraren Dan Theander.
Foto: Cecilia Ankarberg

Att uppnå kraven för godkänt är inte en möjlighet för alla elever. Detta på grund av flera olika anledningar som exempelvis psykisk ohälsa eller skoltrötthet hos elever, enligt Dan Theander. 

– Det finns miljoner av anledningar till varför man inte klarar vissa ämnen eller inte orkar just nu, säger Dan Theander. 

Den skriftliga frågan angående att slopa betyget F handlar om att de som arbetar i skolor inte ser att betyget ökar elevernas prestationer utan istället ger elever försämrade chanser till vidareutbildning, detta enligt Tomas Eneroths (S) fråga skickad till skolminister Lotta Edholm (L). Som svar skriver Lotta Edholm att det finns många brister i betygssystemet och att utredningar för att lösa problemen pågår.

Dan Theander vill se ett betygssystem som mäter elevers prestation i de olika ämnena men utan kravet att eleverna måste uppnå godkänt. Han tycker fortfarande det är viktigt att elevers prestationer är synliga med ett betygssystem. Detta för att lärare ska kunna hjälpa dem i behov av hjälp men han menar att det går att se vilka elever som behöver hjälp utan att tilldela dem betyget F. 

– Man behöver inte vara godkänd eller inte godkänd, säger Dan Theander. 

Med ett betygssystem där det inte är möjligt att bli underkänd kan förmodligen stressen hos elever minska, tror Dan Theander. Han menar att det förmodligen skulle vara lättare för elever att inte ta åt sig lika mycket av betyget ifall det varken gick att få godkänt eller underkänt, utan endast ett betyg på en skala som speglar elevernas prestationer. 

Foto: Cecilia Ankarberg

– De kanske inte har orken eller förmågan då att lösa det. Då måste det vara okej att ha ett lägre betyg och komma igen senare, säger Dan Theander.

Dan Theander tror elever kan må bättre av att inte ha pressen om att de måste bli godkända i alla ämnen. 

Liknande: