
En ny scen för friluftsteatern ska byggas i Kalmar och i torsdags mättes marken på Gullbrandssonska lyckan.
– Det är spännande, jag tror att det kan bli en väldigt fin plats, säger kommundirektör i Kalmar kommun Annette Andersson.
Konstruktionsprocessen av en ny friluftsscen, tänkt att vara en del av en större kulturpark, har påbörjats i Kalmar. Nu har marken mätts med georadar för att kontrollera om fornlämningar finns kvar i jorden som kan påverka ett eventuellt byggprojekt. Gullbrandssonska lyckan, en gräsplätt som ligger bredvid Krusenstiernska gården, är ett av tre områden som undersöks för detta projekt. Det som avgör om detta blir platsen för den nya scenen är bland annat vad som hittas i mätningen, grannehörande och beslut från länsstyrelsen.
– Om allt flyter på kommer byggarbetet att starta i början av nästa år och färdigställas 2026, säger Annette Andersson kommundirektör Kalmar kommun samt ordförande i stiftelsen Krusenstiernska gården.
Avtalet mellan Krusenstiernska gården och Krusenstiernska teatern löper ut år 2026. Den nya scenen byggs för att sommarteatern ska kunna fortsätta hållas i området. Efter 14 år av teater inne på gården väljer nu Krusenstiernska att inte förnya avtalet då teatern tar upp mycket plats på sommaren.
– Med detta bygget kan vi få tillbaka en öppen gård som det var under pandemiåren, säger Annette Andersson.
En kulturpark-vision
Det nya bygget är tänkt att fungera som en tredjedel av en sammanhängande kulturpark, för att använda platsen och omgivningarna till fullo.
– Jag tror att det kan bindas ihop bra med Krusenstiernska gården och rosenträdgården. Innan teater kan man ta en fika på krusenstiernska och sedan gå vidare till teatern, säger Annette Andersson.
Marken är ett mindre grönområde angränsande gamla stan. Två fotbollsnät står ofta uppställda på gräset och det är en öppen plats där boende i området kan vistas. Grönområden är viktiga för avrinning, den biologiska mångfalden och för vår hälsa enligt Europeiska unionen.
– Vi ska göra detta till en öppen plats. Det ska inte gå att gå in och strosa där hur som helst, men den ska inte vara stängd. Vi tänkte att det måste bli lite växtlighet här. Det ska vara en grönskande plats, säger Annette Andersson.
