iFiskes fångstrapporter – bidrar till framtidens sportfiske

Sportfiskare kan registrera sina fångster när de köpt fiskekort hos iFiske, och fångsterna används nu till forskning på Linneuniveristetet. Foto: Emma Andersson.

Det saknas kunskap om hur sportfisket i Sverige påverkar våra fisksamhällen, det säger forskaren Henrik Flink. Därför har Linnéuniversitetet inlett samarbete med iFiske, och använder deras portal till forskning för nya svar.

Många i Sverige bedriver sportfiske av olika anledningar, ofta bara för glädjen. Trots att det bedrivs i en stor utsträckning så säger Henrik Flink att det fortfarande saknas kunskap, och är oklart om det bedrivs på ett hållbart sätt. Därför undersöker forskarna på Linnéuniversitetet flera delar inom sportfisket, och iFiske ingår som en del av deras forskning.

– Vi använder vi oss av iFiskes fångstregister för att få information om fångster i olika sjöar, som sedan jämförs med fångster från nätprovfiske. Det ger en bra bild om hur våra fisksamhällen ser ut, och vilka arter och storlekar sportfiskare riktar sitt fiske efter, säger han

Henrik Flink forskar om sportfiske på Linneuniversitetet. Här visar han fiskarna som används i forskningen. Foto: Emma Andersson.

Han menar att iFiske hjälper forskarna att få fram mer exakta siffror om hur sportfisket i Sverige bedrivs, och hur det kan påverka fiskarna. 

– Vi behöver veta mer om våra fisksamhällen och vad som händer med fiskarna efter de är fångade. Får vi mer exakta siffror om vad som händer i olika situationer så kan man ge bättre råd till exempelvis myndigheter och dem som förvaltar våra fiskevatten, säger han.

Han säger att fiskereglerna främjar våra fisksamhällen som bidrar att skapa friska vatten, som är viktiga för vår biologiska mångfald. I en av studierna på Linnéuniversitetet försöker forskarna, utifrån fångstrapporter ifrån iFiske ta reda på om det finns långtidseffekter på både fiskar och fisksamhällen runt om i Sverige. Henrik säger att iFiske har underlättat för det arbetet.

– iFiskes Fångstregistrer är ett mycket bra sätt att få tillgång till just den informationen eftersom vi kan se rapporter flera år tillbaka i tiden, och det är för oss en jättemöjllighet, säger han. 

Forskningen bidrar på sikt till ett mer hållbart sportfiske som är viktigt för vår biologiska mångfald. Här är sportfiskaren Joakim Andersson. Foto: Emma Andersson.

Henrik berättar att de också fler planer för ny forskning om sportfiske i framtiden. 

– Vi har egentligen haft många spännande idéer från början, men man måste börja någonstans. Några exempel skulle kunna vara att ta reda på varför fisken hugger när den gör, om månfaserna spelar roll eller hur vädret påverkar fisket, säger han. 

Liknande: