Under semestertider ökar våld i nära relationer eftersom man vistas mer hemma tillsammans med den som utsätter en för våld.
– Det finns förväntningar på att julhelgen ska vara fin och fridfull men många tycker inte att det är särskilt kul. Man vet på förhand att det troligtvis kommer förekomma våldsamheter, säger Pernilla Printz, verksamhetschef på kvinnojouren och ungdomsjouren i Kalmar.
Kvinnor är överrepresenterade när det kommer till att vara utsatt för våld i nära relationer. Pernilla Printz menar att de som söker sig till Kvinnojouren och ungdomsjouren i Kalmar har varit med om mer brutala och allvarliga saker än vad man kan tänka sig.
– Även vi som arbetat med detta länge blir otroligt frustrerade, ledsna och beklämda över hur otroligt utstuderat elak en människa som säger att den älskar en kan vara för att få utlopp för sitt makt- och kontrollbehov, säger Pernilla Printz.

Våldets mönster
Kvinnojouren och ungdomsjouren i Kalmar har 40 års erfarenhet av hur det kan vara i och att lämna en våldsam relation. Pernilla berättar att våldsamma relationer ofta ser ut på ett visst sätt. Det brukar börja med svartsjuka och kontroll som eskalerar med tiden.
– Sen får man inte ha kontakt med sina nära och kära som man vill, man får inte ha på sig det man vill eller träffa den man vill. Många ställen i livsutrymmet som blir begränsat för den utsatta personen, säger Pernilla Printz.
Den som blir utsatt för våld ska berätta för andra och dokumentera det som händer, enligt Pernilla Printz.
– Fota och skriv ner allt. Det är inte bara blåmärken som är våld utan även de hot som man blir utsatt för. Ofta blir våldet värre när du säger att du vill lämna, därför är det viktigt att ha allting dokumenterat. Prata om det med andra och säg att du är rädd, säger Pernilla Printz.
Den utsattes berättelse kommer i första hand hos Kvinnojouren. Pernilla Printz menar att det finns de som känner sig ifrågasatta av vården eller myndigheter när de försöker lämna en våldsam relation.
– Det är viktigt att förstå att en uppbrottsprocess kan ta väldigt lång tid och att man under perioder går tillbaka till sin förövare. Det är otroligt många band och en investering som görs i en relation. Det är inte helt lätt att bara kapa relationen. Det är en process, säger Pernilla Printz.

Grafik: kvinnojouren och ungdomsjouren i Kalmar
Större stödbehov under ledigheter
Socialstyrelsen och kvinnojourer vittnar om att många söker hjälp efter ledigheter.
– I vanliga fall är det efter helgerna som de våldsutsatta har fått nog och tar kontakt med oss och vill göra skillnad, säger Pernilla Printz.
Däremot såg Kvinnojouren och ungdomsjouren i Kalmar ett trendbrott under sommaren. Antalet stödsökande ökade med 72% mitt under semestern. Med detta som erfarenhet tar Kvinnojouren och Ungdomsjouren höjd för att även julledigheten kan innebära ett ökat behov av stödsamtal.
– Vi har öppet som vanligt både på telefon och chatt. Man kan komma hit på stödsamtal också, säger Pernilla Printz.
Det här är en del av artikelserien ”julens baksida”, där bland annat ensamhet och våld i nära relationer uppmärksammas.