Kalmar klättrar elva placeringar som bästa cykelstad

Kalmar har rört sig från plats 26 till 15 på listan över Sveriges bästa cykelstäder de senaste två åren, enligt undersökningen Cyklistvelometern. Thomas Eidrup, cykelstrateg på Kalmar kommun, tycker att resultaten ger en bekräftelse på de insatser som kommunen gjort.

Cykelfrämjandet har sedan 2018 genomfört undersökningen Cyklistvelometern vartannat år. I år hamnade Kalmar kommun på 15:e plats med en totalpoäng på 3,26 av 5. Bland andra kommuner i liknande storlek placeras Kalmar på femte plats, jämfört med sjunde plats år 2022. I år deltog 28 025 cyklister från 119 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen.

Thomas Eidrup, cykelstrateg på Kalmar kommun, ser positivt på resultaten.

– Det är en bekräftelse på att vi har gjort en hel del bra insatser. Inte bara under de senaste åren, utan det är lång process, säger Thomas Eidrup.

Thomas Eidrup sitter på sitt kontor. Bakom honom hänger en plansch med vägmärken på.
Thomas Eidrup, cykelstrateg på Kalmar kommun, hoppas att fler ska våga utmana sig själva och ta cykeln till jobbet. Foto: Privat.

Arbetet med Kalmars cykelinfrastruktur har intensifierats de senaste två decennierna men det kräver både tid och pengar.

– Det är ett tålmodigt strävande, kombinerat med en rad punktinsatser, för att man till slut ska uppleva att stråken mer framkomliga och trafiksäkra, säger Thomas Eidrup.

Kommunen inte bara jobbar med att utveckla infrastrukturen, vilket bland annat handlar om utformningen på vägnäten, utan också med beteendepåverkan.

– Det har varit en serie av olika satsningar. Det är inte en och samma åtgärd som har en fast organisation, utan det har varit baserat på en projektform, säger Thomas Eidrup.

En av satsningarna är På egna ben. Den gick ut på att få fler barn i mellanstadiet att välja något annat en bilen genom en tävling där eleverna klassvis samlade poäng genom att ta cykeln, gå, eller åka kollektivtrafik till och från skolan.

Kommunen arbetar också med att göra det säkrare att cykla. Bland annat har kommunen börjat bygga kantrefuger vid skarpa svängar på cykelbanor. Det gör så att cyklarna kommer ut mer från till exempel huskanter och plank. Det ger cyklisterna bättre uppsyn över omgivning och då kan de lättare undvika krockar med trafikanter  som kommer runt hörnet.

Kommunen håller på att säkra upp en skolväg i Norrliden genom att höja upp en gång- och cykelväg. Upphöjningen bildar ett farthinder som kommunen hoppas ska minska osäkerhet kring vem som har företräde.

– Då fattar bilen att okej, nu kör jag som bil över en cykelbana och då ska jag lämna företräde. Man vänder liksom på perspektivet där. Det blir bilen som rör sig på cykelbanan, säger Thomas Eidrup.

Thomas Eidrup tycker att de som kan borde testa att ta cykeln till jobbet. Han brukar cykla till bussen och sen promenera sista biten från busshållplatsen. Han varierar var han stiger av för att få lite olika rutter till jobbet.

– Passa på att titta på trafiken längst med vägen. Det är lite som en del av jobbet, att röra sig längst olika vägar, säger han.

Thomas Eidrup vill uppmuntra de som kan cykla att göra det.

– Våga prova. Det finns så många vinster med det men det kanske är svårt att inse det innan man gett det en chans, säger han.

Han säger att det kan vara svårt att gå från att aldrig cykla till att alltid cykla men uppmanar folk att utmana sig själv att göra det en gång i veckan. Sedan går det att utmana sig mer med fler dagar.

– Man får en upplevelse på vägen, man får motion av det, man får kanske en annan känsla av frihet när man väl kommer till jobbet. Särskilt om man har ett jobb där man sitter mycket inomhus. Man får frisk luft och dagsljus på vägen, säger Thomas Eidrup.

Liknande: