Norrsken i Kalmar – Goda förutsättningar för fler

Natthimlen i Kalmar färgades av gröna och röda toner under torsdagsnatten. Kalmar tillsammans med resten av södra Sverige kommer att ha fortsatt goda chanser till norrsken i ungefär ett år framåt enligt klimatologen Sverker Hellström. 

Kalmars himmel under torsdagsnatten.
Foto: Tamar Tako Kikacheishvili

Norrskenet som gick att se i Kalmar under torsdagsnatten var ingen engångsföreteelse. Just nu har solen hög aktivitet vilket möjliggör fler norrsken i större utsträckning menar Sverker Hellström.

– Solen är mer eller mindre aktiv med en elva års cykel och just nu är det en hög aktivitet hos solen och solvindarna, säger Sverker Hellström.

Detta innebär att norrsken går att se även i södra delar av landet.

– Ju aktivare solen är, som till exempel de här åren nu, ökar sannolikheten att norrskensbältet når mer söder ut, säger Sverker Hellström. 

Solen beräknas ha fortsatt hög aktivitet i cirka ett år framåt, därefter kommer aktiviteten att minska och det blir svårare att se norrsken i södra Sverige. Perioden av sämre chanser till norrsken varar förmodligen sedan i ungefär fem till tio år, menar Sverker Hellström. 

– Det kommer ju inte vara omöjligt att se norrsken i södra Sverige. Även om solen är i en svagare fas kan det ju uppstå tillfällen där det blir aktivt, säger Sverker Hellström.

Norrsken är resultatet av att laddade partiklar från solen faller in i jordatmosfären och påverkas av jordens magnetfält. De laddade partiklarnas rörelseenergi förloras till atomer i jordatmosfären. Det är främst syre- och väteatomer som tar upp denna energi och sedan avgör den i form av ljus. Ljuset är det vi ser som norrsken, detta enligt SMHI:s hemsida. 

Färgerna i norrsken kan variera beroende på vilka atomer i jordens atmosfär som sänder ut ljus. Grön är den vanligaste färgen och den beror oftast på syreatomer i jordens atmosfär, enligt Sverker Hellström. 

Reporter Cecilia Ankarberg

Liknande: