
Socialstyrelsen föreslår att införa en fristående nationell blodorganisation. Förslaget innebär enligt Socialstyrelsen att Sverige kommer få bättre möjligheter till en mer jämlik vård. För Region Kalmar län skulle det betyda en stabilare mängd blod.
Strax efter att Ryssland invaderade Ukraina fick Socialstyrelsen i uppgift av regeringen att utreda hur svensk blodverksamhet kan stärkas. Enligt Socialstyrelsen så är svaret på frågan att skapa en nationell organisation som antingen är ett statligt aktiebolag eller stiftelse.
Socialstyrelsen menar att deras förslag kommer innebära att Sverige är bättre förberedda nationellt för en kris eller ett krig. Men det innebär även att det finns en bättre grund för att samla den kunskap som finns i Sverige på ett ställe. Det skulle i sin tur innebära att Sverige har större möjlighet att utveckla och upprätthålla expertis och spetskompetens på alla dess sjukhus.
Veronica Elmkvist som är tillförordnad blodcentralssamordnare för Region Kalmar län, vill inte uttala sig om huruvida förslaget är positivt eller ej. Region Kalmar läns blodbank är dock inget problem.
– I nuläget ser det bra ut men det kan svänga snabbt, säger Veronica Elmkvist.
Socialstyrelsens tanke med sitt förslag är att jämna ut förutsättningarna mellan de olika regionerna och se till så att det inte blir lika stora svängningar i hur mycket blod som finns. På samma sätt ska det motverka att blodet i någon blodgrupp tar slut.
– Skulle blodet i någon blodgrupp ta slut så kallar vi in extra blodgivare i länet, berättar Veronica Elmkvist.
Socialstyrelsen tar även upp det faktum att det kommer vara lättare för blodgivare att ge blod i hela landet om alla blodgivningscentraler tillhör samma organisation. De lyfter även att de regioner som har ett överskott av blodgivare kan nyttjas bättre. Något som inte går idag på grund av målsättningen om självförsörjning som finns inom varje region.
Socialstyrelsen menar även att blodgivningen inte längre skulle vara begränsad eftersom att den tilltänkta nationella blodorganisationen kan sätta in mer resurser i de specifika områden där blodgivarantalet är särskilt höga. Även distribution mellan regioner skulle vara möjlig enligt Socialstyrelsens förslag och på så sätt minska svinnet på donerat blod.
– Just nu har vi tillräckligt med blodgivare i Kalmar men det behövs alltid fler, säger Veronica Elmkvist.