Oron om brott ökar hos Kalmarborna 

Framsidan på stadshuset Kalmar
Utanför stadshusets entré i Kalmar, där kommunens arbete med att öka tryggheten för invånarna pågår. Foto: Nathalie Gustavsson. 

Allt fler i Kalmar kommun känner sig otrygga. Rädslan för att gå ut ensam på kvällarna, risken att bli lurad på pengar eller oron för att barnen ska dras in i kriminalitet är några av de största bekymren till att otryggheten ökar, enligt Anna Flink, säkerhetschef på Kalmar kommun.

– Det finns ingen ökning bland anmälda brott, däremot känslan av otrygghet har vi toppat, säger Anna Flink. 

Porträttbild på Anna Flink, säkerhetschef, Kalmar kommun
Anna Flink, säkerhetschef i Kalmar kommun, arbetar med att hantera invånarnas växande oro.
Foto: Nathalie Gustavsson


Kalmar kommun har vartannat år en trygghetsundersökning som slumpvis skickas ut till invånarna, den senaste var år 2023. Kommunens trygghetsundersökning ska bidra med en fördjupande analys som tillägg till polisens trygghetsundersökning som görs varje år. Det pågår flera brottsförebyggande arbeten inom kommunen som väljer att fokusera på barn och ungdomars uppväxtvillkor och den kriminella ekonomin, enligt Anna Flink. 

– Vi behöver ta ett jätteansvar för att barn och unga omges av vuxna som ser till barnets bästa. Att bli en sund, legal, verksam medborgare, säger Anna Flink. 

Ökning i de kriminella gängen 
Kommunen ser en ökning av de kriminella gängen, som enligt Anna Flink är en stor orsak till att barn och unga väljer att tacka ja till de uppdrag de får. Det är även svårt att bromsa rekryteringen i de kriminella kretsarna. 

– Det kan gå från att man kanske har tagit en väska från plats A till plats B och nästa gång åker man och skjuter någon. Precis lika fort går det idag att rekrytera någon. 

Oron skiljer sig mellan ålder, kön och geografi
Enligt kommunens trygghetsundersökning 2023, är det flera skäl till att Kalmarborna känner oro. 

– Att befinna sig på platser med dålig belysning kan väcka oro, särskilt för ensamma personer. I huvudsak är det kvinnor som upplever stor otrygghet att vara ute när det är mörk, vilket kommer naturligt på grund av dagens samhällsklimat, säger Anna Flink. 

Otryggheten i kommunen påverkar inte endast ungdomar, kvinnor eller män utan även pensionärer känner en viss otrygghet, menar Anna Flink. 

– Många pensionärer känner idag otrygghet av att gå ut när det är mörkt. Och det gör ju också att man blir ganska isolerad.

Runt om i Kalmar kommun finns det flera pensionärsföreningar tillgängliga som pensionärerna kan vända sig till, träffa folk och umgås. Vilket enligt Anna Flink ska hjälpa de pensionärer som känner sig ensamma.

– Vi är en väldigt trygg kommun. Vi upplever att invånarna känner att det finns mycket att vara rädd för men det behöver inte betyda att det är en otrygg stad, säger Anna Flink. 

Polisens trygghetsundersökning 2024 publiceras i november.

Liknande: