133 miljoner för att motverka betygsinflationen vid nationella prov. Det föreslår regeringen i sitt budgetförslag för 2024. Pengarna ska användas för att införa digitala och centralt rättade prov.
– Betygen ska spegla elevens kunskapsnivå oavsett vilken skola eleven gått på, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.
Skolverket har tidigare föreslagit att alla nationella prov ska rättas centralt från 2027. Regeringen föreslår i sin budget att det arbetet ska tidigareläggas med ett år. Regeringen föreslår också att proven ska digitaliseras från 2024 för att förenkla och påskynda arbetet med centralt rättade prov. I budgeten har regeringen föreslagit att 133 miljoner kronor 2024, med ytterligare 53 miljoner 2025 och 60 miljoner 2026.
Josefin Danielsson är verksamhetsutvecklare vid Utbildningsförvaltningen i Kalmar Kommun. Hon ser positivt på de förslag som regeringen lagt fram.
– I Kalmar ligger vi i framkant och vi har haft gemensam rättning i några år. Samtliga nationella prov i grundskolan har rättats centralt och anonymt, säger Josefin Danielsson.

”Viktigaste faktorn”
Enligt Skolverket är bemanningen den stora utmaningen. Samtliga rättare ska vara lärare och Skolverket bedömer att det kommer att behövas runt 5000 lärare för att täcka de 400 000 prov som varje år görs.
– Att vi lyckas med bemanningen är den enskilt viktigaste faktorn för att central rättning över huvud taget ska kunna genomföras, säger Anders Boman, chef för enheten för nationella prov vid Skolverket på Skolverkets hemsida.
Josefin Danielsson förstår Skolverkets oro, samtidigt som hon lägger fram de positiva aspekter av central rättning i Kalmar.
– Lärarna tycker att det utvecklar deras kompetens. Anonymiteten gör också att alla prov rättas helt likvärdigt, säger Josefin Danielsson, verksamhetsutvecklare vid Utbildningsförvaltningen i Kalmar kommun.
Förslaget från regeringen är en del av deras stora satsning på skolan. I budgeten lägger de 1,2 miljarder på skolans verksamhet. Det gör det till det största bidraget till skolan på 20 år.