EU-kommissionen kom tidigare med ett förslag om att stoppa fisket av sill i Östersjön under nästa år. Anledningen till förslaget var att sillen nu inte hinner växa klart innan man fiskar upp den och att man då kan utrota arten om man fortsätter. Under tisdagen kom beslutet om att man inte går på EU:s förslag och sillfisket förblir i Östersjön.

De senaste åren har Havs-och vattenmyndigheten rapporterat om en nedåtgående trend inom fiskebranschen. Antalet yrkesfiskare minskar nämligen drastiskt, inte minst i Kalmar län. Därför hade ett stopp mot sillfisket slagit hårt mot det lokala kustfisket. När EU under tisdagen meddelade sina kvoter för sillfisket inför 2024 var kvoten oförändrad i västra Östersjön, där kvoten fortsatt ligger på 788 ton. I Kalmar län och övriga kustlän i landet har man diskuterat frågan om sillfiske länge, en fråga som kan få stora konsekvenser om det stoppas helt. Länsfiskekonsulenten i Kalmar län Tobias Borger beskriver det komplexa dilemmat som fisket utgör och att man måste värna om de lokala yrkesfiskarna.
“Kustlänen är nog relativt överens om att det krävs kraftfulla åtgärder för återhämtning av sillen. Samtidigt skulle ett ensidigt stopp av fisket drabba det småskaliga fisket oproportionellt hårt. Jag tycker också att man i en sådant kvot ska ta hänsyn till det småskaliga och lokala fisket.” säger Tobias Borger.
Sill på matbordet hade blivit ett minne blott
Man har enligt Tobias Borger länge diskuterat fisket av sill inom kustlänen och att man precis som i övriga Sverige fiskar liten fångst, med tidig könsmognad och småskalig storleksfördelning. Med tanke på den långt gångna diskussionen inom länen tycker han att EU har reagerat för sent och att det är anledning till varför man föreslog att stoppa fisket helt, istället för att ha tagit åtgärder redan för flera år sedan, som då inte hade behövt vara lika omfattande. Tobias Borger menar även att ett beslut om nollkvot hade gett stora konsekvenser för det lokala fisket.
“Hade det bli nollkvot så hade det småskaliga fisket och sill från Östersjön på svenska matbord varit ett minne blott och troligen skulle det då inte finnas några ekonomiska incitament för att återuppta den verksamheten längre fram.” säger Tobias Borger.
Katastrof för Öland
En annan som är engagerad i beslutet om sillfisket är Tore Jonsson, yrkesfiskare i Böda på Öland. Tore Jonsson har länge varit involverad i olika föreningar och organisationer som för en konversation med politikerna om fisket. Han menar att diskussionen är mer komplex än vad som visas och att problemet egentligen inte har så mycket med fisket på Öland att göra, även om de påverkas av besluten. Han menar att problemen ligger i Norrlandslänen där man fiskar mer skarpsill än vad man gör på Öland, vilket han menar behöver tas i beaktning när man ställer kvoterna i framtiden.
– Visst behövs en nedskärning men nedskärningen blir fel för det är sillen man skär ner och inte skarpsillen och för Ölands del är det en katastrof. Jag är inblandad i en sillbåt genom min son och det är det enda hoppet för det öländska fisket, det är han som är aktiv här på Öland och han har runt 80% sill och 20% skarpsill, säger Tore Jonsson.


”Fiskaren gör bara sitt jobb”
Tore menar också att problemet inte ligger i att man fiskar för mycket, utan att yrkesfiskarna bara gör sitt jobb och följer de regler som finns, men att det ändå är de som får ta smällen för det försämrade sillbeståndet. En stor anledning menar Tore är sälen som äter upp fisken innan den hinner fiskas.
– Det hjälper inte om man skär ner 100% eftersom sälen ökar så mycket. Ta hundra tusen sälar gånger 10 kg, det blir en massa nollor efter, och det är bara om dagen. Och här räknar vi då några ton hit och dit, vad spelar det för roll när du inte skjuter av sälen? säger Tore Jonsson.
Han avslutar med att slå ett slag för hur han och hans kollegor blir uppmålade som bovarna i dramat, trots andra faktorer som påverkar beståndet mer och menar att fiskarna bara följer de kvoter som redan finns.
– Den bilden som målas ut i media är ju att de ska ta sillfisket och de föreslår totalstopp. Det har de sagt så många gånger nu så det är inplanterat i folks huvuden, men vem får skulden? Jo, det blir aktörerna som skjuter budbäraren och det blir fiskaren som får skulden, men han gör ju inget fel, han gör bara sitt jobb, säger Tore Jonsson.