Jägare kan nu sälja vildsvinskött till privatpersoner

Foto: Mette Gidnert

Jägare kan nu sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner om de registrerar sig i vildsvinsjägarregistret, enligt ett beslut av livsmedelsverket. Det nya beslutet kommer att gälla i hela Sverige och syftet är att ta vara på vildsvinskött som resurs. 

Som jägare kan man nu sälja vildsvinskött till privatpersoner samt lokala butiker och restauranger efter ett beslut som Livsmedelsverket tagit. 

– Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, enligt Livsmedelsverkets pressmeddelande.

Det finns några krav som ställs på jägaren som måste uppfyllas innan det går att sälja vildsvinsköttet till privatpersoner, enligt pressmeddelandet från Livsmedelsverket. I pressmeddelandet står det att första steget är att registrera sig i vildsvinsjägarregistret. 

Efter det måste det genomgås en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Köttet ska även analyseras så det inte innehåller trikiner, och i vissa delar av landet även ämnet cesium. 

Det är regeringens mål från början att öka mängden vildsvinskött som kommer fram till tallriken. För att nå målet krävs ett samarbete mellan ett flertal myndigheter och aktörer, enligt Livsmedelsverket.

Ulf Larsson, projektledare på länsstyrelsen Kronoberg. Foto: Ellen Lovén, Länsstyrelsen Kronoberg.

Ulf Larsson är den på länsstyrelsen i Kronoberg som varit med och samordnat detta nya beslut mellan alla länen i Sverige. Han menar på att vildsvinskött är en bra och naturlig resurs som man inte medicinerar med läkemedel.

Ulf Larsson säger också att vildsvin ses som ganska friska djur. Det går även att se att vildsvinsstammen har ökat i Kalmar genom statistik från viltolyckan.se. Detta syns genom att mängden vildsvin som är involverade i viltolyckor i trafiken har ökat, vilket är ett tydligt tecken enligt Ulf Larsson, projektledare på länsstyrelsen i Kronoberg.

– Det handlar om att minska skadorna som vildsvinen orsakar och ta vara på vildsvinen som resurs, säger Ulf Larsson, projektledare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Antalet viltolyckor i Kalmar län där vildsvin har varit inblandade har ökat de tre senaste åren. Statistiken är hämtad från viltolyckan.se.

Liknande: