Studentradion uppmärksammade USA-valet med valvaka

Sällskapsspel, godis och frågesport om USA:s delstater. I nio timmar ska Linnéuniversitetets studentradio, Radio Shore, följa USA-valets utveckling. Mikrofonerna sätts på och sändningen är igång.  

Studentradion på Linnéuniversitetet, Radio Shore, hade under natten mellan tisdag och onsdag en valvaka. Under nio timmar bevakade de presidentvalet i USA. På bilden syns Radio Shores vice ordförande, Hanna Bergmark, och vice musikchef Martin Wolff.
Foto: Fanny Nykvist


I ett till synes tomt Linnéuniversitet samlas sex studenter för att starta igång den nio timmar långa radiosädningen. Klockan har slagit nio på kvällen och studentradion Radio Shore har bjudit in till valvaka, under natten ska USA:s nästa president utses. Detta är första gången studentradion håller i en valvaka, med initiativ av vice ordförande Hanna Bergmark.

– Vi håller i valvakan för att öka engagemanget för både valet och studentradion. Att vi kan bidra med att informera folk om USA-valet samtidigt som vi har väldigt kul ser vi som en bonus, säger Hanna Bergmark som är vice ordförande för Linnéuniversitetets studentradio Radio Shore.

Två studenter sitter vid kontrollbordet och de andra fyra i rummet med mikrofoner. På bordet framför dem finns hembakta kakor och vattenflaskor, stämningen är hög och i musikpauserna förvandlas det trånga radiorummet till ett dansgolv. 

Journaliststudenten Emma Fogelström dansar under musikpausen.
Foto: Fanny Nykvist

– Jag är peppad, första timmen har gått riktigt fort. Vi är verkligen ett härligt gäng, säger Emma Fogelström, som studerar Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet.


I två timmar sitter studenterna med olika frågesporter, deras kunskaper testas kring delstater och amerikanska lagar. Något som ofta får studion att fyllas med skämtsamma tjafs.

När klockan passerat midnatt börjar tekniken att strula, studenterna underhåller därför lyssnarna med en längre musikpaus. Samtidigt som de själva hugger in på maten som tidigare levererades till skolan.

Efter några timmar var studion stökig av påsar med mat och godispapper.
Foto: Fanny Nykvist


Tröttheten slår in

Fem timmar har gått och bordet som tidigare endast var pyntat med kakor, är nu stökigt av kladdpapper och påsar med matrester. Tröttheten är påtaglig bland deltagarna då alla plötsligt har väldigt nära till skratt.

Journaliststudenten Lo Elmqvist höll sig pigg under natten.
Foto: Fanny Nykvist

– Jag har så mycket adrenalin nu att jag känner mig piggare än när vi började, säger Lo Elmqvist, som studerar Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet.

Spänningen stiger

Valvakan börjar gå in på sina sista timmar och rösterna som räknas blir fler och fler. Klockan är runt fyra på morgonen och ansiktena i rummet börjar ser alltmer slitna ut. Fokuset har börjat flyttas från skämtsamma lekar till siffror kring valet, spänningen är påtaglig. Kontrollrummet sätter oftare igång musik som ett försök till att få upp energin. Med två kakor kvar på bordet, uppdaterar studenterna webbsidorna med rösträkning regelbundet. Trots att kvällen fått en mer allvarlig vinkel, blir stämningen nästan bättre för varje timme. Däremot kämpar några med att hålla upp ögonlocken. 

Sändningen börjar nå sitt slut, återigen blir studion ett dansgolv. Ett tappert försök för att hålla igång in i det sista. Samtalen har börjat bli segare, om det beror på att klockan är fem på morgonen eller om alla är spända på valresultatet är svårt att veta. Det är fortfarande runt tio tappra personer som lyssnar på sändningen, de flesta kommenterar under livesändningen och integrerar i samtalen.

När sista timmen var klar applåderade studenterna varandra.
Foto: Fanny Nykvist

Studentradion tackar för sig

Klockan blir till slut sex på morgonen och alla timmar studenterna hade framför sig är plötsligt gångna, applåder utbryter i både studion och kontrollrummet. Det är dags att plocka undan godispapper och matpåsar.

Lärarstudenten Liv Engström är nöjd med natten.
Foto: Fanny Nykvist

– Det har varit jätteroligt, eftersom att vi har pratat om själva valet mer än att kolla på siffror var det däremot inte lika stor spänning som jag trodde, men jag har ändå haft superkul, säger Liv Engström, som studerar Ämneslärarprogrammet – Ingång bild på Linnéuniversitetet.

Sex stycken trötta studenter går ut i den fortfarande tomma universitetsbyggnaden. Utanför är himlen ännu mörk och det finns nästan inga tecken på att det gått nio hela timmar.

Förutom studenterna som sände radio var Linnéuniversitetet I Kalmar var tomt på människor.
Foto: Fanny Nykvist

Liknande: