Så påverkar inflationen julhandeln i Kalmar

REPORTAGE. Julen är detaljhandelns viktigaste försäljningsperiod. Det blir ett rejält uppsving i försäljningen när julklappar ska inhandlas. År efter år slås det nya försäljningsrekord men hur kommer det se ut nu när vi är under en krävande ekonomisk tid?

Julen närmar sig med stormsteg och butiker i Kalmar city har förberett sig på olika sätt. Trots den rådande inflationen på både varor och tjänster så har butikerna hoppet uppe. Inne i den julpyntade butiken på Storgatan i centrala Kalmar står Annica Lindblad bakom kassan och packar ner skor i lådor. Jag möts av en varm luft när jag kliver in i butiken på den kalla och mörka december eftermiddagen. Ett härligt leende från Annica Lindblad bakom kassan välkomnar mig.

Inflation är när den allmänna prisnivån ökar. Alltså att man får samma varor och tjänster för en högre summa pengar. Man kan säga att det är när priserna på varorna i korgen stiger över tiden och pengarnas värde minskar.

– Vi märker av inflationen, det gör vi. Vi märker att det är mindre folk ute på stan, säger Annica Lindblad. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) så har julhandeln omsatt nästan 80 miljarder kronor de senaste åren. År 2022 gjordes en undersökning av Svensk Handel (SH) över hur människor planerar sin ekonomi under julen. Statistiken visade på att var tredje person väljer att dra ner på både julklappar och julmaten. 

– Mig personligen har inflationen inte påverkat, vi köper fortfarande julklappar. Att man drar ner lite på maten och så istället, kanske vi väljer bort den dyraste laxen men annars är det inte mig det påverkar, säger hon med ett leende på läpparna. 

Annica står i butiken och pratar med en kund.
Annica Lindblad pratar om hur inflationens påverkan
på julen. Foto: Matilda Fondin

Fortsatt ut i kylan den mörka december eftermiddagen beger jag mig ner på de små mysiga gatorna i inre Kalmar. Julbelysning sitter mellan hustaken och lyser upp. Människor strosar runt längs gatorna och in i butikerna. Det är julstämning i stan. 

Inne i en mysig liten butik på Kaggensgatan stöter jag på Eva Lennartsson. Hon jobbar i butiken och har märkt av inflationen under julhandlingen. 

– Julhandeln är mycket mer utdragen i år. Förr kunde man jobba konstant i två veckor och ha folk här hela tiden men nu är det inte alls lika mycket folk i butiken. Sen tror jag även att det är fler som köper sina klappar second hand, säger Eva Lennartsson

– Vi jobbar mycket med återvunnet material, det behövs inga nya material för att saker ska kunna produceras, fortsätter hon. 

Enligt Svensk Handel (SV) har julklappar som köps second hand ökat. Det är en kombination av att fokus på hållbarhet samt att en större prismedvetenhet bland konsumenter har ökat. Statistiken visar att var fjärde person planerar att köpa sina klappar second hand. Största andelen är personer mellan 25-34 år. De vanligaste julklapparna att köpa second hand är leksaker, kläder, skor och väskor. 

Butiken som Eva Lennartsson jobbar i är tom på kunder. Ovanligt tomt för att vara så tätt inpå jul. Ett sorl av människor som går förbi butiken hörs in genom de stora tunna fönsterna. 

Eva kollar in några smycken i butiken och ler.
Eva Lennartsson berättar om hur julen och hur inflationen påverkar butiken
hon jobbar i. Foto: Matilda Fondin

– Jag tror att det är en kombination av att det är färre människor ute på stan och handlar, samt att många kanske väljer att handla julklappar för billigare summor. 

Enligt Svensk Handel (SH) kan man även se att kunder köper sina julklappar i såväl fysisk butik som på internet. I undersökningen så har 45% svarat att de planerar att köpa sina julklappar på internet. 

– Pandemin medförde att nästan hela befolkningen omfamnade e-handeln på riktigt, säger Sofia Larsen, VD på Svensk Handel i ett pressmeddelande. 

Liknande: