iFiske – för friska vatten med digitala fiskekort

Sussi Stridh har arbetat på iFiske sedan år 2019 och brinner för sitt jobb. Foto: Emma Andersson

Sportfisket är ett stort intresse i Sverige och många har erfarenhet att det kan vara krångligt med vad som gäller kring fiskekort och fiskeregler. iFiske skapades för att göra det enklare och det har längs vägen blivit en portal som också värnar om miljön och fiskevården.

– Friska vatten skapas av friska fiskbestånd och det gynnar alla, både ovan och under vattnet, säger Sussi Stridh från iFiske.

Fiske som intresse har enligt Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdförbund ökat och över två miljoner svenskar bedriver fiske på olika sätt. Men första steget inför ett fiskepass är att ta reda på vem som säljer fiskekort och vilka regler som gäller, vilket kan vara svårt. Men det finns företag som iFiske har gjort informationen enklare att hitta, och de har blivit Sveriges största portal för digitala fiskekort. 

Idén till iFiske kom till år 2001 och skapades för att sportfiskare smidigare skulle kunna köpa fiskekort. Sussi Stridh arbetar på iFiske och berättar att de gör mycket mer än att bara sälja fiskekort. En viktig del inom företaget är att ta kontakt med föreningar, vattenägare och företag som upplåter fiske i form av fiskekortsförsäljning.

– Vi försöker samla så mycket information som möjligt kring fiskekort och fiskeregler till de områden som är anslutna till vår portal, säger hon.

När man fiskar i vatten via iFiske kan man rapportera sina fångster som sedan flera viktiga myndigheter använder sig av i deras miljöarbete. Foto: Anton Tvetkoff

Hon berättar att samtidigt som det blir enklare för alla som vill fiska, kan de också jobba med både miljöförbättringar och fiskevård.

– Många tänker att ett fiskekort bara ger oss tillåtelse att fiska, men det är mycket mer än så. Att fiska var man vill är ingen rättighet, utan man måste ingå i ett avtal med dem som upplåter fisket i området, och därmed ta del av och följa de regler som gäller, säger hon.

Sussi Stridh säger att reglerna finns för att upplysa de som fiskar hur de ska göra för att hantera fisk och natur på bästa sätt, och genom bra hantering behålls våra vatten och fiskbestånd friska. 

Miljövänliga fiskekort
Sussi berättar att det blir gynnsamt för både sportfiskare och vattenägare att fiskekorten köps via en portal som iFiske. Sportfiskare hittar lättare informationen samtidigt som vattenägarna får ta del av fångstrapporter och de kan lättare bli kontaktade om problem uppstår.

– Sportfiskare är ofta väldigt duktiga på att rapportera till vattenägare om det skulle vara något problem, exempelvis döda eller sjuka fiskar, nedskräpning och liknande. Där har iFiske underlättat eftersom det finns kontaktuppgifter via fiskekortet till dem som förvaltar vattnet. Förr kunde det nästan vara omöjligt att ta reda på, säger hon. Hon berättar att det varierar hur engagerade vattenägarna är kring sitt underhåll av både vatten och fiskevård. Det finns vissa som saknar det helt, och då finns hon där som stöd. 

– Vi både upplyser och tipsar gärna om fiskeregler och fiskevård. Många vattenägare säger att de faktiskt inte ens tänkt på det, och uppskattar ofta hjälpen de får av oss, säger hon.

En digital portal som iFiske gör det enklare att hitta information om fiskekort och regler som tidigare kunde vara svårt att få tag på. Foto: Emma Andersson.

Fiskekorten på iFiske är också på flera sätt miljövänliga. Sussi säger att när vattenägarna ansluter sig så försvinner exempelvis de fysiska pappersfiskekorten. Det i sig sparar på träden, men många slipper också resorna ut till svåråtkomliga återförsäljare.

– Många som vill fiska har ibland behövt åka land och rike för att få tag på fiskekort. När fiskekorten istället köps via en digital portal, antingen direkt hemma eller vid fiskevattnet, så sparas både tid och bränslekostnader och därmed också miljön, säger hon. 

Friska vatten gynnar alla
Sussi berättar att deras arbete på iFiske är viktigt för alla, även de som inte fiskar. Hon säger att friska sjöar och vattendrag bidrar till njutning och avkoppling på olika sätt. Det kan vara att bada, ta en promenad vid vattnet eller likväl bara njuta av djur- och växtlivet.

– Friska vatten skapas av friska fiskbestånd och det gynnar alla, både ovan och under vattnet, säger Sussi. 

Hon berättar också att iFiskes möjlighet till fångstinformation har hjälpt miljöarbete för flera myndigheter, som därefter har inlett samarbeten. Bland annat samarbetar de med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdförbund som förvaltar många vatten som de anslutit iFiske. Andra är med Sveriges fiskevattenägarförbund som är en intresseorganisation för landets fiskerättsägare, och med en del Länsstyrelser som kan nå ut med information om invasiva arter till sportfiskare. Det är för att kunna uppmärksamma och möjliggöra så fler anmäler invasiva arter till artbanken. 

– Jag tycker det är otroligt kul att vi kan ta del av varandras arbeten och erfarenheter, och hjälpas åt för att så många som möjligt ska kunna bidra till friskare vatten, säger hon. 

De på iFiske värnar om miljön och arbetar främjande för den och fiskevården på flera olika sätt. Foto: Emma Andersson

Sussi beskriver portalen som en mellanhand för sportfiskare, vattenägare, allmänheten och myndigheterna. Hon ser positivt på framtiden hos företaget och säger att det är i ständig utveckling och det finns många planer för framtiden.

– Det är ett mycket utvecklande och givande jobb. Det jag trivs bäst med är kundkontakten och det är alltid roligt att hjälpa någon. Sen i nuläget är det ibland svårt att hjälpa kunderna med vissa specifika saker eftersom det finns begränsningar i det digitala. Men det är något vi jobbar på och kommer att förbättra, säger hon. 

Liknande: