Kallbadet blev vändpunkten

Björn Karlsson tittar in i kameran. Han har på sig en svart tröja. Bakgrunden fylls av en tavla som föreställer en abstrakt våg av vatten.
Björn Karlsson, 46 år, sadlade om från IT branschen till coachning efter att ha drabbats av utmattningssyndrom. FOTO: Linnéa Waldemarson.

I början av Covid-19 pandemin kom känningarna av påfrestning för Björn Karlsson från Kalmar. Efter ungefär 25 års arbete som projektledare och affärsutvecklare i IT branschen kom hjärndimman smygandes. Han hade drabbats av utmattningssyndrom. Ett spontant kallbad en vinterkväll skulle komma att bli startskottet för en livstransformation.

På Stenviksvägen 15 i Kalmar står en liten bod dold bakom ett flerbostadshus. På väggen inne i boden hänger inramade tidningsurklipp och i hörnet står ett egetbyggt kallbad. Den lilla studion tillhör hälsocoachen Björn Karlsson, 46 år. Ett par trappor upp öppnas dörren till Björns lägenhet.

– Det var i början av pandemin, och jag hade nog haft på känn ett tag att det var något som började bli lite för mycket påfrestande. Började bli lite slarvigt dimmig i tankegången, inte riktigt fokuserad.

För ungefär 4 år sedan märkte Björn Karlsson hur arbetet han hållt på med i 25 år började gå trögt. Ljuset i tillvaron var svårt att hitta och arbetet gick siraps-trögt. För första gången i sin yrkeskarriär sade han till sin chef att han behövde vila.

Efter en veckas deltidstjänst slutade den dåvarande chefen. Den nästkommande chefen visste inget om läget och Björn erbjuds att projektleda ett nytt komplext program.

Driven av prestationsångest och tillbakahållen av stigma tackar han ja och sätter sig med penna och papper i högsta hugg. Där satt han med en hel karriär bakom sig och inte en susning om vad han skulle göra härnäst. Fotfästet var tappat och koncentrationen fanns inte att hitta. Panikkänslorna och adrenalinpåslaget slår till.

–  Det är helt blankt. Det är bokstavligen som att du dragit säkringen i hjärnan, säger Björn Karlsson.

Höjningar och sänkningar i tjänst och sjukskrivna veckor avlöser varandra under ett halvårs tid. Björn beskriver känslan av att han sjunker djupare och djupare ner i uppgivenhet.

En fredagkväll sitter Björn och en vän och filosoferar tyst framför en lägereld på Stensö. Vintern har kommit och kompisen nämner att bada isbad ju är en innegrej. De beslutar sig för att spontant sticka ut i vattnet direkt. De slänger sig i och håller ut i några få sekunder innan de springer upp på de hala stenarna igen. 

–  Dagen efter när jag vaknade var jag lite mindre dimmig i huvudet. Det var nästan som att sätta på en hjärtstartare. Någonting skakade om kropp och sinne, säger Björn.

Fredagen efter, med badkläder och handdukar redo, gör vännerna samma sak igen. Denna gång klarar de femton sekunder. Björn påpekar från den gråa soffan att de inte visste hur de skulle hantera det, han trycker på att om man är förberedd så har man bättre förutsättningar. Kallbaden blir en rutin och Björn märker hur tankarna klarnar allt mer. Ingenjörsnyfikenheten väcks och han börjar googla. 

– Då dyker det upp en skäggig farbror på skärmen som då visar sig vara Wim Hof, säger Björn.

Wim Hof är bland annat äventyrare och stuntman och hans namn förknippas oftast med den så kallade Wim Hof-metoden. Metoden bygger på tre pelare: köldexponering, andning och engagemang.

Andningsmetoden består av 3 cyklar med 30 snabba in och utandningar, med perioder av att hålla andan emellan. Björn satte sig i samma gråa soffa han sitter i idag och genomförde övningen. I den stunden förändras livet för honom. En tio minuters andningsövning blev en livsomvälvande ögonöppnare.

– Jag hittade en plats som jag sällan har besökt, eller kanske aldrig varit på i hela mitt liv: nuet, säger Björn.

Med de nyfunna verktygen och ett färskt perspektiv, byggde han upp ett nytt liv. Där sitter Björn idag, med nya mål och ett nyfunnet syfte. Från ett hörn i lägenheten hörs kvitter från fyra undulater i en vit bur. Björn kallar dem skämtsamt för vildvittrorna när de tjattrar.

Kort efter att ha sagt upp sig gick Björn på en kurs i Wim Hof-metoden och där fick han upp ögonen för att instruera och inspirera andra. Björn blev Coach Björn och startade sin egen verksamhet.

Glädjen och ivrigheten är påtaglig i hans röst när Björn beskriver instruerandet. Att engagera, inspirera och hjälpa andra att se nya hjälpsamma perspektiv blev, tillsammans med fadersrollen till sin son, livets stora syften.

–  Hjälpa människor att få en bättre tillvaro oavsett om det är seriöst affärsutvecklande, stim och stoj eller att hitta sig själv i meditation och hälsoövningar, säger Björn om det viktiga i hans arbete.

Det är sällan Björn möter fördomar i samband med Wim Hof-metoden, men skepticism förekommer. Han förklarar att han nästan tycker att det är roligt att möta skepticismen, då den ofta kan övergå till förståelse. Genom sin livs- och yrkeserfarenhet tror han att han lättare kan nå ut till vissa målgrupper.

Björn Karlssons händer syns ur fokus i förgrunden. Bakom dem syns en hängande skylt med texten "Coach Björn".
Björns Wim Hof instruktör-certifikat pryder väggarna i hans egna isbadsstudio. FOTO: Linnéa Waldemarson.
En badanka flyter tillsammans med isbitar på ytan av kallbadet. Ett blått ljus lyser upp vattnet från botten av badkaret. Björn Karlsson doppar sin ena hand i vattnet intill ankan.
Badankan ”Kall-anka” guppar i isbadets vatten. Björn berättar att han alltid håller vattnet i badet kallt. FOTO: Linnéa Waldemarson.
Björn Karlsson tittar in i en öppen vit fågelbur. Två vit-blåa undulater sitter i och på buren. Han gör en lcokande gest med fingrarna.
Björn Karlsson försöker kärleksfullt locka fram en av fyra undulater med ett blad isbergssallad. Undulaterna ärvde han av en släkting som inte längre kunde ta hand om dem. FOTO: Linnéa Waldemarson.

– Jag tror att vi är så pass sekulariserade och vetenskapligt grundade att vi nästan glömt bort att människan är kapabel att åstadkomma saker med vårt immunförsvar. Att vi nästan allena går på medicin, säger Björn.

Björn understryker att han inte är en läkare och att denna metod inte är ett botemedel mot allt. 

Han gick själv delvis till läkare, psykolog och en livscoach då livet var tufft. Björn upplevde en viss stigmatisering kring sitt mående och undvek ibland att söka hjälp.

– Sen vill jag poängtera att jag inte är emot läkemedel, bara att utöver att det finns medicin som räddar liv varje dag över hela världen så har vi en inbyggd mekanism som heter immunförsvar och en hjärna som kan göra otroligt stora förändringar och hjälpa din kropp, säger Björn.

Som egenföretagare och mångsysslare kan det ibland vara svårt att få timmarna att gå ihop. Det gäller att hitta en balans mellan extremerna, man kan varken sitta i en bubbla eller fungera under extrem stress.

Under sin transformation, som han själv kallar det, fann Björn ett nytt lugn och stressen över det materiella föll bort. Han funderade och kom fram till att hälsa och familj är det viktiga i livet. Resten är bara stoff. 

–  Jag ifrågasatte vad är det egentligen jag jagar i livet? Vad är viktigt i livet? hälsa och familj och ingenting annat. Då är det som att det försvinner ett ton från ens axlar, säger Björn.

Björn Karlsson står med ryggen vänd framför isbadkaret.
Isbadsstudion ligger en trappa nedanför Björns lägenhet. Den lilla studion står ensam på tomten. FOTO: Linnéa Waldemarson.

Liknande: