För två månader sedan stängde Böda Sands camping igen för säsongen. Men arbetet fortsätter när gästerna har åkt hem. Underhållsarbete och administrativ planering är de främsta arbetsuppgifterna för Böda Sands heltidsanställda.
På sommarparadiset Öland har hösten kommit med gula och röda löv som täcker gräset. Ön som ibland kallas för solen och vindarnas ö är idag vindstilla med gråa moln som täcker himlen. Under sommaren är turistorten fylld med bilar på gatorna, människor på stränderna och hungriga som äter på olika caféer och restauranger. Nu är det tyst och tomt, caféerna har stängt för säsongen och på stranden syns inte en människa.

På Böda Sand, som nästan alltid är livligt, ekar tomheten lite extra, inte en människa syns till och det är så vindstilla att inte ens vågorna hörs eller hur det susar bland träden. Ljud som oftast brukar skymmas av folkmyllret på sommaren med lekande barn och glada campinggäster.
Böda Sand är en av Sveriges största campingar som under sommaren har ungefär 7000 boende och 3000 dagsgäster per dag. Under sommarsäsongen har campingen ungefär 220 anställda men nu under hösten är det bara 15 stycken som jobbar kvar. En av de 15 är 24-åriga Izabella Ruchatz. Sedan år 2016 har hon arbetat i receptionen på Böda Sand och sedan juni i år arbetar hon även som HR koordinator på campingen.

– Vi stänger anläggningen den andra helgen i september. Då påbörjas vinterdriften, vi går igenom och gör mycket grov storstädningar. De är projekt som påbörjas, vi renoverar stugor, vi målar upp fasader och i år renoverar vi scenen, gör vi år, säger Izabella Ruchatz.
Böda Sand har 1250 campingplatser och 155 uthyrningsstugor som sprider sig över en stor mark. På sommaren är det fullt av husvagnar, husbilar och tält över hela området som också är fyllt av liv och rörelse, med barn som cyklar på gågatan, hundar som flämtar i sommarvärmen och hungriga som letar sig till restaurangerna. Idag är det bara tomma gräsplättar som sprider sig över området och det enda beviset på att det faktiskt är en camping är elstolparna och plankorna med nummer på som visar vilken husvagnsplats som är vilken. Nu under hösten och vintern pågår det mesta arbetet från campingens kontor i Kalmar. De som finns kvar på själva anläggningen är vaktmästare.

– Det är mycket markunderhåll, vi kollar över vattenledningar, eltillförsel, säger Izabella Ruchatz. Det är nu när campingen är stängd som det arbete som inte syns lika tydligt utförs.
Även om gästerna inte är där arbetar vaktmästare året runt med att hålla campingen levande, inte bara stugorna utan även marken och stranden som alltid är i rörelse och påverkas av vinterns väder. För det är den långa sandstranden med den mjuka nästan vita sanden som lockar många gäster. En varm dag i juli är det så mycket människor på stranden att sanden knappt syns och i vattnet brukar en flotte ligga. För att stranden inte ska minska tar campingen hjälp av sanddyner och snönät, men de ser också till att besökare som vill njuta av skogen och stranden enkelt kan göra det.

– Vi håller huvudstrandgångarna rena så att man kan gå runt och titta även när campingen är stängd, säger Izabella Ruchatz.
Hon berättar även att i år är det lite av ett mellanår där fokuset ligger på underhåll av det som redan finns på anläggningen. Förra året renoverades restaurangen vid havet och nästa år kommer campingens poolområde att fixas till, säger Izabella Ruchatz.

Det är inte bara på själva campingen som arbetet pågår utan även på kontoret i Kalmar. Det mer administrativa arbetet som bokningar inför kommande säsong men också planering om vad som kommer hända nästa sommar och sommaren efter det.
– De största utmaningarna vi har när vi inte har gäster framför oss är att försöka förutspå vad kommande gäster vill göra, säger Izabella Ruchatz.