Vintage blir allt mer populärt men Erika Rindbäck Wallin har haft en förkärlek till det länge. Hon är alltid klädd i vintagemode och håret fixat i ren 50-talsanda. Hon och textilhistorikern Adam Norman bjuder in till en sann vintage kväll med fokus på stickning på Kalmar Läns museum. Det är som att få komma in i Erikas vardagsrum och ta del av hennes garderob och värld.
Människor står redan utanför salen där föreläsningen ska hållas även om det är 20 minuter kvar till klockan slår sex. Det är flera som har med sig sin stickning. Barn som springer förbi då salen ligger precis jämte ateljén och lekrummet på andra våningen. Sorlet av människor hörs runt omkring och sedan öppnas dörren till salen och publiken välkomnas in.
Klassisk 50-tals musik spelas i högtalarna som direkt skapar känslan för kvällen. På stolarna ligger det några pappersark med gamla stickmönster. Det är ordentligt uppställt med torsos, väskor som det väller ut stickade plagg ifrån, gamla mönsterböcker och en tavla full av broscher.
Erika Rindbäck Wallin är engelska och franska lärare i Västervik till vardags. Hon har blivit ett väl igenkänt ansikte i vintagevärlden utanför skolportarna.
Foto: Felicia Bergsten
Erika Rindbäck Wallin sitter i en fåtölj på vad man kan kalla scenen och stickar. Hon interagerar med de människor som går förbi för att sätta sig. Hon är iklädd en stickad mörk turkos klänning, typisk 50-tals frisyr och ett par vintage klackar. Hon har en brosch på sig som komplement till klänningen. Broscher för Erika Rindbäck Wallin är den perfekta accessoaren. Hon har en för nästan varje tillfälle och idag är ingen ursäkt. Den är guldig och efterliknar en stickning med små nystan som dinglar för att matcha kvällens tema.
Musiken sänks och Maria Kanje som jobbar som producent på Kalmar Läns Museum är ansvarig för kvällen och hälsar oss välkomna, även de som är med digitalt då föreläsningen livesänds. Maria Kanje vänder sig till Erika och då får Erika pausa henne.
– Jag måste bara räkna, ni vet hur det är med oss som stickar, alltid räkna, säger Erika och räknar högt för sig själv innan hon lägger ner stickningen med det gråa garnet bredvid sig.
Men det är inte bara Erika som ska prata idag. Med sig har hon Adam Norman som är textilhistoriker på länsmuseet i Kalmar. Han kommer inspringande genom dörren. Adam Norman ger ett papper till Erika där hon ska beskriva vad hon ser. Det visar sig vara det äldsta stickade plagget i Sverige. Det är en vante från 1560.
Samtidigt som de pratar hör man ljudet från åhörarnas stickande, det skapar en mysig stämning. På hemsidan under evenemanget beskrivs kvällen som en inbjuden in till Erikas vardagsrum och det är precis så det känns.
Kristina Ander och Petronella Larsdotter är två av åhörarna som idag tagit med sig sin egen stickning.
Foto: Felicia Bergsten
Erika har sedan åtta år tillbaka byggt upp sin vintagegarderob. Det hela började med att hennes väninna kom förbi med en klänning och där fick hon en uppenbarelse och blev helt kär i vintagemodet.
Stickningen blev Erikas sätt att få hennes eleganta stil mer vardagsvänlig. Hon ville kunna använda sina mer eleganta kläder till vardags och då blev stickat ett perfekt komplement. Hennes stickade klänning hon bär idag har hon stickat själv för denna kväll.
– Den är slätstickad och det blir ju inte alltid som man tänkt sig med det, eller vad säger ni som sitter här, säger hon och vänder sig till publiken som instämmer och skrattet hörs runt omkring i salen.
Det är en kväll fylld av skratt, kunskap och inspiration. Erika har tagit med sig ett antal modeller som får komma fram titt som tätt. De har alla på sig vintagekläder med accessoarer och frisyrer som ska matcha kläderna. Erika rotar i sina väskor som är fyllda efter stickade plagg att styla modellerna med. Färgskalan i Erikas garderob är tydlig. Det är mycket brunt, som hon beskriver ersätter det svarta som är populärt idag. Det finns även mycket grönt, blått och rött. Dova färger som bryts av med vitt.
Foto: Felicia Bergsten