BILDREPORTAGE. En blå ståtlig container ligger i den gassande solen längs universitetskajen. En container som är ståtlig, tänker ni? Just denna container kan beskrivas som sådan. Under tre veckors tid ska TaGe stå vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Namnet på containern kommer från konceptet ”TA det du behöver, GE det du inte behöver men som håller för vidare användning”.

”TaGe” är en del i Kalmar kommuns arbete inom Ett grönare Kalmar och det långsiktiga målet för ett cirkulärt samhälle. Det är också ett socialt projekt som bygger på att återbruka material och att stötta människor att komma ut i arbete”, skriver Kalmar kommun i ett pressmeddelande. Det är ett enkelt sätt att minska miljöpåverkan och att bidra till att resurser håller länge enligt kommunens hemsida.

Containern kommer stå vid universitetet i tre veckor. På containern finns en karta där man kan föreslå områden som den kan placeras vid. Ett eftertraktat område är Skälby gård. Även Norrliden har föreslagits.

Arbetet är i fullgång. En liten container men ofta fylld med intressanta saker. Varje dag plockas det och läggs till saker. Tanken är att det ska placeras på platser som är enkla att nå till med gång, cykel eller kollektivtrafik. prylarna som lämnas in ska vara hela och rena och kommer att lämnas ut i det befintliga skicket och kommunen kan då inte lämna någon garanti att prylen kommer att fungera. Även stora saker som möbler får ej lämnas in då det måste kunnas lämna in med gång, cykel eller kollektivtrafik.

När man går in i TaGe kan man fynda på högersida en hel del intressanta böcker. Enligt kommunen får man max ta fem varor per tillfälle och lämna in saker en gång i veckan som motsvarar en papperskasse.

På vänster sida i containern finner man andra roliga saker som kulor, kläder eller varför inte ett par snygga klackskor. Ett litet men praktiskt omklädningsrum finns tillgängligt.

Daniel Appelkvist och Olof Lindqvist är från kommunbolaget Växtplats i Kalmar AB, eller VIKAB som den är förkortas, står utanför containern och gärna svarar på frågor.
– Responsen har varit mycket positiv. Folk är intresserade av att både lämna saker och återanvända det som har lämnats, säger Daniel Appelkvist.